Нові акцизи на пальне вдарять по гаманцях водіям: як зміняться ціни на АЗС

Ціни на пальне зростуть: на водіїв чекають великі витрати
Ціни на пальне зростуть: на водіїв чекають великі витрати

Закон про поетапне підвищення акцизів на пальне підписав президент України

На початку вересня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про поетапне підвищення акцизів на пальне. Це рішення є частиною зобов'язань країни в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та спрямоване на приведення українського законодавства у відповідність до норм ЄС.

Про це йдеться у матеріалі NV.

Підвищення акцизів на пальне відбудеться поетапно

З 1 вересня 2024 року акцизи на пальне будуть становити: 242,6 євро за 1000 л бензину, 177,6 євро за 1000 л дизельного палива та 148 євро за 1000 л зрідженого газу.

До 2028 року акцизи на пальне будуть підвищуватися до: 359 євро за бензин, 330 євро за дизель та 250 євро за газ (за 1000 л).

Зростання цін на пальне

Експерти прогнозують, що підвищення акцизів призведе до зростання цін на АЗС. Бензин подорожчає близько на 1,5 грн. за літр, дизель – на 1,95 грн. за літр, а автогаз – на 5,8 грн. за літр.

Ціни на бензин

Думки експертів

Сергій Куюн, директор консалтингової компанії А-95, зазначає, що завдяки запасам бензину та дизелю зі старим акцизом зростання цін на ці види палива буде незначним. Однак ціни на автогаз можуть зрости суттєвіше через неможливість створення великих запасів. При цьому незважаючи на підвищення цін, використання газу залишиться економічно вигідним порівняно з бензином.

Важливо відзначити, що кошти, одержані від підвищення акцизів, планується спрямувати на потреби Сил оборони України.

Нагадаємо, що станом на 24 вересня в Україні автогаз подорожчав до нового максимуму. При цьому українські АЗС не поспішають піднімати ціни на бензин та дизель, а в деякі дні середня вартість знижується на кілька копійок.

Читайте також