NYT: Цьогоріч Україна зможе задіяти не більше десяти винищувачів F-16

Військові літаки F-16 на злітній смузі.
Військові літаки F-16 на злітній смузі.

Україна зможе використати не більше десяти винищувачів F-16 на полі бою до 2024 року. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на американських посадовців. Зеленський не вказав кількість літаків і не сказав, чи вони вже виконували бойові завдання в Україні.

Анонімний американський посадовець розповів, що шестеро пілотів здійснюють випробувальні польоти на тих самих літаках в українському повітряному просторі. Він зазначив, що українські льотчики звикають до малих масштабів операцій і ще не брали участі в боях.

Деякі експерти відзначають, що через обмежену кількість літаків і недостатню кількість підготовлених пілотів, українські F-16 не зможуть мати значний вплив на фронті.

Американські посадовці, з якими спілкувалося видання, стверджують, що близько 20 українських пілотів можуть літати на цих винищувачах вже цього року. Однак, зазначають журналісти, це дозволить лише задіяти в бою десять F-16, враховуючи, що кожен літак потребує двох пілотів.

Президент Зеленський вже представив перші F-16, які прибули в Україну. Українські винищувачі F-16 обладнані засобами протидії ракетним атакам з боку Росії.

Читайте також