NYT розкрило, чому США не дозволяють Україні бити вглиб РФ західною зброєю

Логотип The New York Times
Логотип The New York Times

Американська розвідка проти надання Україні дозволу на удари в глибину Росії

Американська розвідка виступає проти надання Україні дозволу на завдання ударів далекобійною зброєю за цілями в глибині території Росії. Про це повідомила газета The New York Times, посилаючись на свої джерела.

За даними видання, у розвідувальному співтоваристві США побоюються, що такі дії можуть спровокувати Москву на серйозні заходи у відповідь проти Сполучених Штатів та їх союзників. Не виключається ймовірність атак зі смертельними наслідками. Серед можливих відповідей Росії розглядаються активізація диверсійних дій у Європі та напади на європейські та американські військові бази.

Американські розвідники також вважають, що надання такого права Україні не вплине на хід конфлікту. Це пояснюється обмеженою кількістю далекобійної зброї, яка є у розпорядженні Києва, та невизначеністю щодо майбутніх поставок.

Незважаючи на неодноразові прохання президента України Володимира Зеленського щодо надання дозволу на використання західної далекобійної зброї для ударів по російській території, єдиної думки щодо цього питання на Заході немає. Позиції різних країн та політичних структур різняться.

У ході недавнього візиту Зеленського до США та його зустрічі з президентом Джо Байденом не було зроблено жодних нових заяв щодо дозволу Україні завдавати ударів углиб Росії західною зброєю.

Російська сторона, у свою чергу, висловила надію на те, що у Вашингтона "вистачить розуму і розуму" не давати такої згоди Києву, наголосивши, що наслідки такого кроку були б "очевидними".

Раніше аналітик зазначив, що дозвіл на далекобійні удари по території РФ має для України символічний характер.

Читайте також