Одесити проти перейменування вулиць у місті? Мер зробив заяву

Одесити проти перейменування вулиць у місті
Одесити проти перейменування вулиць у місті

Опитування мера міста Одеси Геннадія Труханова показало, що більшість місцевих жителів проти перейменування топонімів. За результатами опитування, 95 278 голосів були проти перейменування, а 93 641 — за. Таким чином, була спостережена перевага проти рішення з 1603 голосами. Однак мер зауважив, що в опитуванні брали участь не тільки місцеві жителі, а й люди з різних міст України та зарубіжжя.

Я вдячний усім, хто взяв участь в опитуванні: жителям Одеси, Києва, Тернополя, Львова, Вінниці, Жмеринки, Варшави, Берліну, Монреаля, Чикаго та інших! Нам дуже приємно, що ви переймаєтесь долею нашого міста, але все ж таки наголошую: долю Одеси повинні вирішувати справжні одесити

Олег Кіпер, глава Одеської обласної держадміністрації, виступив за перейменування топонімів у місті Одеса. Він вважає, що нинішні реалії в Україні не дозволяють містам мати вулиці, названі на честь людей, що співпрацювали з Росією або оспівували радянську систему. Кіпер вважає, що Одеса має шанс відірватися від імперських наративів і бути сучасним культурно незалежним містом.

Саме зараз південній перлині України випав історичний шанс відірватися від імперських наративів та бути сучасним культурно незалежним українським містом, а не жити минулим. А якщо комусь дуже кортить прогулюватися вулицями з імперськими/радянськими назвами – є Москва та Уфа, а не українська Одеса. В Одесі такого не буде

Відзначимо, що останнім часом міська влада Одеси вирішила перейменувати деякі вулиці міста. Наприклад, Думська площа тепер називатиметься Біржовою, а проспект Гагаріна — Лесі Українки. Видання розпорядження Олега Кіпера щодо перейменування бульвару Жванецького викликало дискусії в соцмережах. Деякі підтримують зміну назви, а інші навпаки проти.

Читайте також