Оксана Забужко святкує день народження: цікаві факти про письменницю

Оксана Забужко святкує день народження
Оксана Забужко святкує день народження

Українська письменниця Оксана Забужко святкує 64-й день народження

Сьогодні, 19 вересня, святкує день народження українська письменниця, літературознавиця та публіцистка Оксана Забужко. Їй виповнюється 64 роки.

Оксана Забужко народилася 19 вересня 1960 року в Луцьку, у родині шістдесятників. Батько, Стефан Іванович Забужко – педагог, літературний критик і перекладач, був репресований у сталінські часи й відбував заслання в Забайкальському краї. Мама була вчителькою української літератури. Через розпочаті у вересні 1965 р. репресії проти української інтелігенції сім'я покинула Луцьк, і з 1968 р. Оксана Забужко мешкає в Києві.

Письменниця закінчила філософський факультет та аспірантуру з естетики Київського університету імені Тараса Шевченка.

Творчість Оксани Забужко

Письменниця Оксана Забужко почала захоплюватися поезією ще в дитинстві. Вона намагалася видати свою першу поетичну збірку, але через репресії проти її батьків, це не вдалося. Оксана Забужко займалася також вивченням української історії та ідентичності. Її роман "Музей покинутих секретів" вважається одним з найвидатніших творів письменниці.

Міжнародне визнання

Твори Оксани Забужко були перекладені багатьма іноземними мовами, а окремі книжки виходили в різних країнах. Вона є членом Асоціації українських письменників і її активна громадська діяльність відома навіть за межами України.

Особисте життя

Оксана Забужко одружена з художником Ростиславом Лужецьким. Вона також відома своїми позиціями і є амбасадором української культури та історії.

Видатні цитати Оксани Забужко:

Український вибір – це вибір між небуттям і буттям, яке вбиває.
Не конче встромляти гострого ножа – щоб бути винуватим, цілком достатньо народитися.
Нинішню молодь не вчили протистояти агресії, їх готували до іншого життя, їм давали зовсім іншу картину світу.
Шануймося – за наше право шануватись заплачено кров'ю.
Біда з історією, одначе, в тому, що, коли її уроків не засвоєно, рано чи пізно вона неминуче поверне прогульників назад у той самий клас, перескладати провалений іспит.

Оксана Забужко удостоєна нагороди – ордену Почесного легіону Франції та звання "Почесний громадянин міста Києва".

Читайте також