"Окупанти усвідомили, що з Криму їм доведеться піти. Тому підірвали ГЕС" - Зеленський звернувся до українців

Той факт, що Росія свідомо знищила Каховське водосховище, яке критично важливе, зокрема, для забезпечення водою Криму, свідчить про те, що російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти.

Водночас створена російськими терористами катастрофа на ГЕС не зупинить Україну й українців. Про це у зверненні наприкінці 468-го дня війни повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Ми все одно звільнимо всю нашу землю. І кожен російський теракт збільшує тільки суму репарацій, які Росія виплатить за скоєні злочини, а не шанси окупантів залишитися на нашій землі", зазначив президент.

Зеленський наголосив, що таке свідоме знищення російськими окупантами дамби та інших споруд ГЕС є екологічною бомбою масового ураження.

Тому заради власної безпеки світові варто показати зараз, що Росії не зійде з рук такий терор.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"І я вдячний усім лідерам і державам, усім народам і міжнародним організаціям, які підтримали Україну й готові допомогти нашим людям, нашим деокупаційним крокам. Генеральний прокурор уже звернувся до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, щоб залучити міжнародне правосуддя до розслідування підриву дамби", сказав Зеленський.

Президент також повідомив, що говорив сьогодні з директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, зокрема про те, що сталося із Каховським водосховищем, загальну ситуацію із Запорізькою атомною станцією.

"Закликав директора МАГАТЕ прямо й недвозначно засудити сьогоднішній російський теракт і до максимуму збільшити наші зусилля, щоб звільнити ЗАЕС. Домовилися про його візит в Україну", повідомив президент.

Зеленський наголосив, що лише повне звільнення української землі від російських окупантів гарантуватиме, що таких терактів більше не буде.

"Росія використовує все що завгодно для терору будь-які обʼєкти. Держава-терорист повинна програти", підкреслив президент України.

Вночі 6 червня у соцмережах з'явилися повідомлення про руйнування Каховської ГЕС. Вранці в оперативному командуванні "Південь" Сил оборони заявили про підрив російськими військами Каховської ГЕС.

Російська окупаційна влада спочатку заперечувала факт руйнування, а згодом заявила, що верхню частину Каховської ГЕС зруйновано внаслідок нібито обстрілу українськими військами, дамбу водосховища не зруйновано. Проте Україна ще минулого року повідомляла про мінування окупантами ГЕС і небезпеку підриву.

На станції повністю зруйнована машинна зала і ГЕС відновленню не підлягає.