Окупанти заявили про просування на кількох напрямках: аналіз ISW

Окупанти заявили про просування на кількох напрямках: аналіз ISW
Окупанти заявили про просування на кількох напрямках: аналіз ISW

Міністерство оборони Росії стверджувало, що російські війська захопили населений пункт Південне на Торецькому напрямку. Цю інформацію передав американський Інститут вивчення війни (ISW).

В період з 29 по 30 липня російські війська продовжували наступальні операції на північ від Харкова біля Глибокого та на північний схід від Харкова біля Вовчанська, але жодних офіційних підтверджень про зміни у цьому районі не було.

На лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна російські війська продовжили наземні атаки, але жодного підтвердження про їх просування не було. Наступали в районах Піщаного, Новоосинового, Стельмахівки, Макіївки, Невського, Тернів і Серебрянського лісу.

Окупанти також продовжували наступальні дії на Сіверському напрямку, але немає підтвердження про їх успіх. За повідомленнями російських блогерів, їхні війська просунулися до Переїзного і досягли його південних околиць, але ISW не знайшов підтвердження цих тверджень.

Тактичні переміщення окупантів також відбувались поблизу Часового Яру. Зїзди російської бронетехніки в липні показують, що вони незначно просунулися через канал Сіверський-Донець Донбасу, але українські сили нанесли удар по машині.

Згідно з інформацією, російські війська просунулися поблизу Торецька. Міністерство оборони Росії заявляло, що вони захопили населений пункт Південне, а російські блогери твердили, що також зайшли в межі Нью-Йорка та біля Дружби, Залізного і Північного. Однак ISW не має підтвердження цих інформацій.

Окупанти також продовжують просуватися поблизу Авдіївки. За повідомленнями російських блогерів, вони прорвали українську оборону біля Веселого, просунулися на захід від Лозуватського, зміцнили свої позиції на східній околиці Тимофіївки, просунулися в полях на схід від Іванівки і рухалися від Яснобродівки до Карлівського водосховища. Однак ISW не знайшов підтвердження цих тверджень.

Окупанти незначно продовжують просуватися на захід від Донецька, зокрема незначно просунулися на північний захід від Мар'їнки. Російські війська також обмежено ведуть атаки біля кордону Донецько-Запорізької області поблизу Великої Новосілки та Урожайного.

Незважаючи на звіти з Заходу, які описують просування поблизу Старомайорського та Урожайного як важке враження для українських сил, ISW вважає, що ці захоплення не мають великого значення з військової точки зору, оскільки ці населені пункти є невеликими і російські сили не можуть загрожувати з цих позицій ніяким важливим об'єктам.

Російські війська також незначно просунулися в західній Запорізькій області, зокрема на північний захід від Роботиного. 30 липня тривали бойові дії на лівому березі Херсонської області, зокрема на островах у дельті річки Дніпро.

Читайте також