Onet: Польща може використати головування в ЄС для тиску на Україну

Україна під тиском ЄС
Україна під тиском ЄС

Польща має проблеми у вирішенні питань з Україною та збирається використати своє головування у Європейському союзі для тиску на Київ. Про це повідомив польський журналіст Марчін Терлік. На зустрічі між президентом Зеленським та Радославом Сікорським було погане настроє. Зеленський висловив претензії щодо відсутності допомоги Польщі у переговорах про вступ до ЄС та постачанні військової техніки. Він також зазначив, що Польща не має права порушувати питання Волині. Польська делегація була вражена стилем переговорів Зеленського.

Польща планує використовувати європейські прагнення України як засіб тиску на Київ. Вона отримає піврічне головування в ЄС у 2025 році і стане ключовим гравцем у переговорах щодо вступу України до ЄС. Зеленський відмовився вирішувати історичні питання з Польщею раніше, але тепер українці звертаються до Польщі з різними питаннями.

Обговорювалися також питання ексгумації жертв волинської різанини, яке є одним із найбільших проблем у взаємини Польщі та України. МЗС Польщі наголошує, що військові та оборонні питання не будуть розмінною монетою у переговорах.

Процес вступу України до ЄС прискорився після російського вторгнення. Уже через декілька днів після нападу, Київ подав заявку на членство, а в червні отримав статус кандидата. У грудні 2023 року розпочалися переговори, які поділено на 35 розділів. За оцінками Європейської комісії, в Україні є прогрес у п'яти розділах.

Читайте також