Опитування показало, скільки українців готові брати житло у кредит

Житло у кредит: українців багато готові
Житло у кредит: українців багато готові

Ринок нерухомості в Україні відображає поточні економічні реалії та плани громадян. За даними компанії OLX, понад 48% українців не планують купувати нерухомість. Проте 15% опитаних мають намір придбати нерухомість протягом наступного року, 11,8% - у найближчі 2-3 роки, а 14,1% - у перспективі 3-5 років.

Цікаво, що протягом останніх кількох років уже відбулося чимало угод. 11,9% респондентів купили житло за останні 2-3 роки, 6,4% стали власниками нерухомості протягом минулого року, а 2,7% перебувають у фінальній стадії оформлення документів.

Недавні покупці нерухомості найчастіше вибирали квартири (69%) та приватні будинки (21,8%). Близько 8,4% купували інші види нерухомості, включаючи склади, дачі та земельні ділянки.

Щодо вартості придбаного житла, то 36% витратили від 30 до 70 тисяч доларів США, 33% - до 30 тисяч доларів. 19% опитаних витратили від 70 до 150 тисяч доларів, а 7% - понад 150 тисяч доларів.

За дослідженням, 17,6% покупців скористалися іпотечними кредитами. З них 49% придбали квартири, а 46,6% - будинки. Головними причинами вибору іпотеки були недостатня сума грошей, можливість поетапних виплат та бажання інвестувати в нерухомість.

Проте більшість українців (36%) не розглядають можливість іпотечного кредитування. Головними перешкодами є виплата відсотків, фінансові ризики та недовіра до кредитних продуктів. 75,6% респондентів вважають, що кредитна ставка має бути не вищою за 5% річних.

Дослідження показало, що 41% опитаних добре знайомі з програмою "єОселя", 39% мають загальне уявлення, 14% чули про неї, але не знають подробиць, а 4% ніколи не чули про неї. 12% мають намір скористатися програмою, 29% розглядають таку можливість, а 29% не впевнені у доцільності участі.

Висновок: ринок нерухомості в Україні показує інтерес до інвестицій у житло в найближчій перспективі, проте багато людей не планують купувати нерухомість. Також багато українців не розглядають можливість іпотечного кредитування через великі фінансові ризики та недовіру до кредитних продуктів. Інформація про програму "єОселя" відома не всім, але частка людей, які хотіли б скористатися нею, є значною.

Читайте також