Пекарі прогнозують зростання цін на хліб

Пекарі прогнозують зростання цін на хліб
Пекарі прогнозують зростання цін на хліб

Ситуація з постачанням електроенергії для хлібної галузі є критичною, що призводить до підвищення ціни хліба для споживачів. Президент "Всеукраїнської асоціації пекарів" та директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко зазначив, що аварійні відключення та відключення поза графіком призводять до виробництва бракованої продукції та поломки обладнання. Багато заводів не мають змогу працювати на генераторах, а ті, які можуть, повинні попередити про переключення на аварійний режим роботи протягом 2-3 годин. Внаслідок цього вже є дефіцит потужностей, оскільки окремі заводи не можуть відновити обладнання через часті відключення. Графіки відключень також впливають на технологічний цикл виробництва хліба та хлібобулочних виробів, зміщуючи їхній випуск на 8 годин.

У зв'язку з цим, крім проблем з електроенергією, хлібна галузь також стикається з проблемами бронювання та відсутності зерна другого і третього класу. Не всім підприємствам вдається змінювати графіки роботи через відсутність працівників, що призводить до скорочення обсягу та асортименту виробництва. Також немає механізмів для забезпечення хлібобулочних підприємств зерном для виробництва борошна. Внаслідок цього вартість борошна зросла на 25-30%. Крім того, хлібна галузь має проблеми зі заборгованістю за поставлену продукцію в торгівлю та на ЗСУ.

Враховуючи всі ці проблеми, згідно з Юрієм Дученком, хліб може подорожчати на 10%, а в наступні місяці ця ціна може зрости ще на 20%.

Читайте також