Перетин кордону за допомогою «Резерв+»: ДПСУ повідомила про зміни в законодавстві

Перетин кордону за допомогою «Резерв+»: ДПСУ повідомила про зміни в законодавстві

Відтепер у мобільному додатку "Резерв+" QR-код став військово-обліковим документом, який можна пред'явити на кордоні при виїзді з України. Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко. У пунктах пропуску на кордоні будуть перевіряти необхідні умови пропуску та інформацію, що дає підстави для перетину кордону.

Це стосується наявності у військово-облікових документах у паперовій або електронній формі інформації про звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров'я. Починаючи з 18 травня, це є додатковою умовою для перетину кордону окремих категорій громадян, - зазначено в коментарі речника Держприкордонслужби.

Прикордонники рекомендують уважно перевіряти інформацію, яка дає право на перетин державного кордону, зокрема, в військово-облікових документах в електронній формі.

Якщо буде виявлено невідповідність даних, прикордонники мають право відмовити громадянину у перетині кордону на виїзд з України. Раніше прикордонники перевіряли паперовий військовий квиток із відповідними відмітками та дані щодо особи у базах ДПСУ та Міноборони.

Для військовозобов'язаних, призовників та резервістів постійно обов'язково носити приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, в залежності від відношення до військової служби.

Електронні повістки не будуть розсилатись до мобільного додатку "Резерв+". Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він пояснив, що законодавчі принципи оповіщення громадян не змінилися - повістку можна отримати лише особисто і під підпис.

Читайте також: