Поблизу Землі блукає «Рій Судного дня» – 14 небезпечних астероїдів

Поблизу Землі блукає Рій Судного дня
Поблизу Землі блукає Рій Судного дня

Недалеко від Землі розташований потік космічного сміття, в якому, ймовірно, можуть бути до 14 великих астероїдів. Недавнє дослідження рою Таурид, так званого "рою астероїдів Судного дня", показало, що їх кількість менша, ніж очікувалося.

На щастя, ми виявили, що, найімовірніше, у рої може бути тільки від дев'яти до чотирнадцяти астероїдів, які відповідають цьому великому розміру - сказав Куанчжи Йе, науковий співробітник кафедри астрономії Мерілендського університету, який керував проектом.

Астрономи наголошують на важливості збільшення уваги та удосконалення технологій для виявлення таких загроз. Для дослідження наявності великих космічних об'єктів у рої Таурид вони скористалися телескопом Zwicky Transient Facility, розташованим у Паломарській обсерваторії в Каліфорнії.

Ми скористалися рідкісною можливістю, коли цей рій астероїдів наблизився до Землі, що дало нам змогу ефективніше шукати об'єкти, які можуть загрожувати нашій планеті. Наші висновки показують, що ризик зіткнення з великим астероїдом із рою Тауриди набагато нижчий, ніж ми вважали, що є чудовою новиною для планетарної оборони - наголошують астрономи.

Рій Таурид вважається найбільшою загрозою для планетарної безпеки, оскільки кожного року Земля проходить через цей величезний потік матеріалу у Сонячній системі. Ймовірно, рій містить уламки астероїда або комети, які розпалися близько 20-30 тисяч років тому. Деякі з цих уламків можуть бути космічними об'єктами великого розміру.

Судячи з наших висновків, батьківський об'єкт, який спочатку створив рій, імовірно, був ближче до 10 кілометрів у діаметрі, а не був масивним 100-кілометровим об'єктом. Хоча нам все ще потрібно бути пильними щодо зіткнень з астероїдами, ми, ймовірно, можемо спати спокійніше, знаючи ці результати - заявили нацковці.

Також повідомляється, що 13 жовтня у небі над Україною була помічена яскрава комета ATLAS, найяскравіша за останні 13 років. Крім того, раніше було відомо про проліт астероїда 2024 ON поблизу Землі без загрози для нашої планети.

Науковці також з'ясували, що з кінця вересня по листопад до Землі наблизиться астероїд, який буде на деякий час супутником нашої планети.

Читайте також