Порошенко розповів, чому хотів зустрітися з Орбаном та згадав Зеленського

Петро Порошенко, п'ятий президент України та голова фракції "Європейської Солідарності", звернувся до лідерів країн, які є скептиками стосовно членства України в Європейському Союзі. Він хотів переконати їх підтримати початок переговорів про членство нашої держави. Одним з таких лідерів є прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Про це Порошенко розповів під час свого брифінгу.

Він зазначив, що зустріч була запропонована кільком країнам, включаючи Угорщину та Словаччину. Порошенко розповів про свій досвід успішних рішень у питаннях ратифікації Угоди про асоціацію, Угоди про безвізовий режим та Угоди про вільну торгівлю.

Президент наголосив, що кілька лідерів відповіли йому та запросили на зустріч. Але зустрічі не відбулися. Відповідно до Порошенка, він подавав прохання про виїзд у листопаді, але йому відмовили. В грудні також не було заплановано жодних зустрічей. Водночас було намірено видати йому заборону на виїзд з першого грудня. Вже люди змогли переконатися, що багато керівників європейських держав перебували на саміті в Об'єднаних Арабських еміратах, що відбувався в цей час.

Порошенко також згадав, що сам президент України Володимир Зеленський запросив Орбана на візит до України, але ця зустріч також не відбулася. Було кілька звернень щодо візиту до Угорщини, але вони не були підтверджені. Питання щодо того, чому зустріч не відбулася, була залишена без відповіді.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто підтвердив, що планувалася зустріч між колишнім президентом України Порошенком та прем'єр-міністром Угорщини Орбаном. Він зазначив, що Орбан з задоволенням проводить переговорі з будь-ким, включаючи колишніх лідерів іноземних країн. Сіярто також зазначив, що не мають наміру заважати такій зустрічі, якщо є ініціатива з боку Порошенка.

Проте, глава МЗС Угорщини відмовився обговорювати причину не відбуття зустрічі, закликавши не створювати фантастичні сюжети з цього приводу. Він також наголосив, що ініціативу на зустріч запропонував сам Порошенко, і прем'єр-міністр зазвичай сприймає такі ініціативи позитивно.

Варто зазначити, що Порошенка не пропустили на кордоні, незважаючи на його документ про відрядження, підписаний головою Верховної Ради. Відомо, що Порошенко мав виступити на саміті про геополітичні зміни в світі та необхідність підтримки України. Але з пізніших повідомлень стало відомо, що дозвіл на виїзд було скасовано, і тому його не пустили за межі країни. За документацією, це рішення підписав заступник голови Верховної Ради. СБУ заявило, що причиною була намір поршеєнка зустрітися з Орбаном, але пресслужба "Європейської Солідарності" опровергла це заяву.