Прикрили одразу 10 нових схем втечі ухилянтів за кордон

Служба безпеки України нейтралізувала одразу 10 схем ухилення від призову на військову службу.

Організатори оборудок пропонували громадянам допомогу в уникненні мобілізації та нелегальному виїзді за кордон за суми від $1 до 10 тис., повідомила 2 червня пресслужба СБУ.

"У столиці співробітники військової контррозвідки СБУ затримали двох ділків, які пропонували чоловікам уникнути призову через фейкові документи про погане здоров'я. А на Кіровоградщині на оборудках викрито керівництво ВАТ "Кіровоградгаз". За гроші посадовці фіктивно працевлаштовували на підприємство осіб призовного віку і таким чином бронювали їх на час мобілізації. Фейкові робітники окрім бронювання отримували і зарплати. Через схему посадові особи розтратили майже 400 тис. грн", ‒ ідеться у повідомленні.

У Дніпрі кіберфахівці СБУ затримали очільника місцевої благодійної організації, який оформлював ухилянтів як волонтерів. У такий спосіб вони намагалися виїхати за кордон нібито для перевезення гуманітарної допомоги.

У Запоріжжі затримали голову районної комісії медико-соціальної експертизи. Вона оформляла фіктивні групи інвалідності для незаконного виїзду за межі України. Під час обшуків у фігурантки виявили понад $100 тис.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На Житомирщині викрили посадовців місцевої фірми, яка отримала оборонне замовлення і таким чином набула право бронювати від призову до 50% своїх працівників.

"На Закарпатті співробітники військової контррозвідки СБУ ліквідували ще три канали втечі ухилянтів за кордон. Ділки пропонували виїзд з України на підставі фіктивних документів та в обхід пунктів пропуску. У Миколаєві затримали посадовця військової служби правопорядку, який сприяв ухилянтам у виїзді за кордон на підставі фіктивних довідок про стан здоров'я. У Вінниці повідомлено про підозру місцевому перевізнику, якого викрито на внесенні недостовірних відомостей про псевдоводіїв до системи "Шлях", ‒ звітує відомство.

Служба безпеки ліквідувала ще чотири канали нелегального виїзду за кордон українських громадян призовного віку. Серед затриманих власниця приватної клініки і пастор. Канали прикрили в Одеській, Чернівецькій, Черкаській та Дніпропетровській областях.