Прокуратура США стверджує, що Трамп "вдавався до злочинів" для втримання влади у 2020 році

Трамп вживав нелегальні методи для утримання влади
Трамп вживав нелегальні методи для утримання влади

Дональд Трамп зарані заклав основу для спроби скасування виборів 2020 року, свідомо висуваючи неправдиві звинувачення про фальсифікацію голосів та злочини.

Це йдеться в оприлюднених судових документах, які містять нові докази у справі про вибори 2020 року.

"Хоча обвинувачений був чинним президентом на момент змови, його схема фактично була приватною. Після того, як він програв вибори 2020 року, він вчинив злочини, щоб спробувати залишитися при владі", - зазначено в позові команди спеціального прокурора Джека Сміта.

У документі стверджується, що Трамп "заклав основу" для відхилення результатів виборів до їх остаточного підрахунку, заявивши своїм радникам, що у разі лідерства на ранньому етапі він оголосить про свою перемогу до остаточного підрахунку голосів та прогнозування переможця.

Зазначається, що відразу після виборів його радники намагалися спровокувати хаос у підрахунку голосів. Наприклад, одному з членів його кампанії, якого вважають його прихильником, повідомили, що результати на виборчій дільниці в Мічигані на користь Джо Байдена є точними. Він, ймовірно, відповів: "знайдіть причину, через яку це не так" і "дайте мені можливість подати позов".

В оприлюднених документах йдеться про те, що Трамп звинувачував у шахрайстві, хоча знав, що це не так. Він визнавав, що звинувачення в порушеннях на виборах, які висунув його адвокат, є "безглуздими" і посилався на науково-фантастичний серіал "Зоряний шлях".

Прокурори також стверджують, що Трамп використовував свій акаунт у Twitter для поширення неправдивих тверджень про фальсифікацію виборів, нападів на "правдомовців", які говорили про його поразку, та закликів до своїх прихильників приїхати до Вашингтона 6 січня 2021 року, коли була спроба штурму Капітолію.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також