Психологиня назвала ефективний метод боротьби із тривогою

Однією з найефективніших методик самодопомоги під час сильної тривоги, страху або паніки є дихальні практики.

Щоб техніка ритмічного дихання була ефективною, її важливо виконати правильно. Про це повідомила практична психологиня Юлія Ворман.

Тривога що це за стан

Тривога передчуття небезпеки чи негативних подій. В умовах повномасштабної війни в такому емоційному стані перебуває більшість українців. І часто протягом тривалого часу. Це впливає і на фізичний стан людини.

Під час нападу сильної тривоги людина може відчувати:

часткову втрату координації; утруднене дихання; пітливість тощо.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Психологиня радить таку дихальну практику під час нападу тривоги:

1. Сядьте прямо, поставивши обидві ступні на підлогу. Руки можна покласти на коліна. Голову тримайте прямо, але в розслабленому положенні.

2. Можете заплющити очі. Зосередьтеся на своєму диханні: слідкуйте за вдихами та видихами. Потім зробіть паузу на 10-20 с.

3. Наступний крок це сповільнення дихання. Дихайте в такому ритмі: на 4-5 с вдих, потім затримуємо дихання на 1 с, далі протягом 4-5 с видих. Повторюйте вправу кілька хвилин.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Зверніть увагу: якщо такий темп дихання здається занадто повільним, спробуйте пришвидшити ритм, щоб почуватися комфортно", зауважила Ворман.

5. Відчувши полегшення, дозвольте диханню повернутися у звичний ритм та повільно відкрийте очі.

Регулярне виконання цієї або інших практик самодопомоги дозволить сформувати звичку до автоматичного застосування даних методик у кризових ситуаціях, зазначила психологиня.

Життя в умовах постійного стресу й напруги дається взнаки. Людська психіка перенапружується, виникає хронічна втома, дратівливість, складність контролювати емоції тощо.

Накопичувати й консервувати в собі напруження шкідливо для здоров'я. Важливо навчитися позбуватися цього "вантажу". За посиланням 10 технік від психологині, які допоможуть екологічно випустити пар та заспокоїтися.