Рада заборонила мобілізацію чоловіків віком до 25 років

Заборона мобілізації молодих чоловіків до 25 років
Заборона мобілізації молодих чоловіків до 25 років

Закон про проходження військової служби особами до 25 років

Вчора Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон №11379-д, який стосується проходження військової служби особами, які не досягли 25-річного віку. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. За даним законом проголосували 311 депутатів.

Основною метою закону є заборона мобілізації чоловіків віком від 18 до 25 років, які є обмежено придатними.

До цього часу, мобілізація осіб віком від 18 до 25 років здійснювалася внаслідок певної юридичної колізії, яка дозволяла переводити "обмежено придатних у воєнний час" зі списку призовників до списку військовозобов'язаних. Це означало, що тисячі чоловіків, вважаних "обмежено придатними у воєнний час", були мобілізовані, в той час як здорові однолітки до 25 років не підходили для мобілізації за віком.

Новий закон №11379-д не передбачає демобілізації осіб, які вже були мобілізовані до ЗСУ внаслідок попередніх законодавчих норм.

Згідно з планами України, до кінця 2024 року має бути мобілізовано ще 200 тисяч новобранців. Однак, реалізація цих планів становить певну складність через різні фактори, такі як зменшення кількості чоловіків призовного віку та опір мобілізації серед населення.

Також варто зазначити, що в Україні мобілізація студентів здійснюється згідно з законом №10449. Більшість студентів, які отримують освіту, мають право на відстрочку від призову, хоча є виключення, коли студент може бути призваний до військової служби.

Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко вважає, що мобілізаційний вік в Україні має бути 20 років.

Читайте також