Reuters: Росія таємно виробляє бойові дрони в Китаї для війни в Україні

Російський бойовий дрон зображено на фоні китайського прапору
Російський бойовий дрон зображено на фоні китайського прапору

За інформацією з розслідування Reuters, Росія організувала потайне виробництво бойових дронів у Китаї для використання у війні з Україною.

За двома джерелами європейської розвідки та документами, наданими агентству, російська компанія "Купол", яка є дочірнім підприємством "Алмаз-Антей", створила та протестувала новий безпілотник під назвою "Гарпія-3" (G3) у Китаї з допомогою місцевих експертів.

"Купол" заявила в звіті, надісланому до Міністерства оборони Росії, що може масово виробляти дрони, включаючи G3, на заводі в Китаї для використання в "спеціальній військовій операції" в Україні.

Згідно з документами, G3 може летіти на відстань близько 2000 км з корисним навантаженням 50 кг. Зразки G3 та інших дронів, що були виготовлені в Китаї, доставили до "Куполу" в Росії для подальших випробувань з участю китайських експертів.

За даними розвідки, семеро військових дронів, включаючи два G3, доставили з Китаю до штаб-квартири "Купола" в Іжевську. Це перші конкретні докази поставок цілих дронів з Китаю до Росії з початку війни в Україні в лютому 2022 року.

Китайське Міністерство закордонних справ заявило Reuters, що не має інформації про такий проєкт і дотримується суворих заходів контролю за експортом дронів.

Експерти зв'язків з громадськістю та оборони, які були допитані Reuters, вважають, що якщо ці поставки підтвердяться, то це буде важливим розвитком подій. Однак Пекін може бути обережним у висловлюванні відкритої підтримки російської військової машини, оскільки це може призвести до міжнародних санкцій.

Плани на майбутнє

Згідно з документами, "Купол" також планує виробництво китайського ударного безпілотника REM 1 з корисним навантаженням 400 кг, який може бути подібний до американського дрона Reaper, а також створення спільного російсько-китайського центру досліджень та виробництва дронів у спеціальній економічній зоні Кашгар у китайській провінції Сіньцзян. Планується, що центр зможе виробляти 800 дронів на рік.

Президент Росії Володимир Путін заявив на минулому тижні, що російські військові отримали близько 140 000 дронів у 2023 році, і планує збільшити цю кількість вдесятеро цього року.

Читайте також