Росія здійснила тисячі кібератак на транспортну інфраструктуру європейських держав – ISW

Західні аналітики стверджують, що Росія здійснила значну кількість кібератак на залізничну транспортну інфраструктуру Чехії та інших європейських країн з метою погіршення транспортної логістики та дестабілізації НАТО. Інформація про це міститься у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Насправді, РФ провела тисячі хакерських атак на залізничний оператор Чехії České dráhy, що стала частиною більшої кампанії для погіршення ситуації в ЄС. Тобто, це одна з широкомасштабних намагань Росії вплинути на транспортну систему країн-членів НАТО після вторгнення в Україну.

Міністр транспорту Чехії Мартін Купка заявив газеті Financial Times, що Росія стоїть за цими хакерськими атаками з метою дестабілізувати ЄС та спричинити знищення критичної інфраструктури. Він також наголосив на тому, що Чехія готова захиститися від будь-яких атак.

Звіт Агентства Європейського Союзу з кібербезпеки (ENISA) також підтверджує зростання активності проросійських хакерських груп. Зокрема, у звіті зазначено, що такі атаки стають чимало поширеними в Латвії, Литві, Румунії та Естонії. ENISA також підкреслило, що РФ здійснює кібератаки на повітряну та морську транспортну систему в ЄС.

Слід пригадати, що раніше аналітики вже наводили приклади напрямків, на яких РФ готується до активних дій.