Росіяни готуються до вивозу музейних фондів з окупованого Криму

Вивезення музейних фондів з окупованого Криму
Вивезення музейних фондів з окупованого Криму
Департамент окупаційної адміністрації Криму, відповідальний за історичні артефакти та об'єкти культури на півострові, наказав підлеглим установам готувати музейні цінності до "евакуації". Про це свідчить лист "мінкульту республіки Крим" на адресу керівників музейних установ півострова, повідомляє Центр національного спротиву.

Департамент окупаційної адміністрації Криму, який відповідає за історичні артефакти та культурні об'єкти на півострові, вимагає готувати музейні цінності до "евакуації". У листі до керівників музейних установ Криму, який отримав Центр національного спротиву, не вказано причини або місця "евакуації". Але існує велика ймовірність, що найцінніші артефакти будуть перевезені з Криму на територію РФ.

У листі, який був переданий до Центру національного спротиву, йдеться про необхідність уточнення списку "місць евакуації цінностей" у разі катастроф або війни. Важливо зазначити, що цей перелік повинен був бути схвалений російськими законами заздалегідь, але тепер інформацію просять уточнити через новий лист "мінкульту РФ".

Адміністрації музеїв мають надати відповідь до 1 липня цього року.

Ще один пункт в листі свідчить про те, що частину культурних та історичних пам'яток будуть вивозити з півострова. Лист "мінкульту РФ" є також у Центру національного спротиву, але наразі його неможливо опублікувати через наявність чутливої інформації.

З листа видно, що росіяни спрямовують зусилля на прискорення процесів типологізації та оцінки музейних артефактів у Криму. Музейники на півострові створюють електронні реєстри творів мистецтва та історичних пам'яток та передають інформацію до електронного музейного фонду РФ.

Москва готується до пограбування кримських музеїв та вивезення найцінніших експонатів, коли росіянам прийдеться покинути Крим.

Підписант листа, заступник міністра культури Андрій Ростенко, добре справляється з завданням пограбування Криму. Він є колишнім головою окупаційної адміністрації Ялти. Він також був утримуваний у російському СІЗО через земельні схеми біля моря. Хоча справа не дійшла до суду, Ростенко змінив сферу діяльності на "мінкульт".

На окупованих територіях Росією грабунок та знищення історичних і культурних об'єктів стали систмними. Вже зараз російські музеї зберігають тисячі артефактів українського походження.

Російські науковці, які беруть участь у незаконній діяльності, також мають бути притягнені до відповідальності. Волонтери проєкту "Арго" вивчають російські злочини в культурній сфері.

Згідно з The New York Times, Росія звільнила групу жінок з в'язниці, які мають приєднатися до військових дій в Україні. Це може свідчити про новий етап використання злочинців Кремлем у своїх військових операціях.

Окупаційна влада Криму націоналізувала активи експрем'єра України Арсенія Яценюка та співачки Джамали. Про це заявив окупаційний голова Криму Володимир Константінов.

Внаслідок вторгнення Росії в Україну, загальна шкода клімату склала $32 млрд. Ці дані були надані на Міжнародній конференції з відновлення України у Берліні у оновленій оцінці Ініціативи з обліку викидів парникових газів від війни.

Читайте також