Ліонель Мессі став найкращим гравцем в історії футболу

Після смерті Марадони Аргентина почала вигравати трофеї

18 грудня 2022 року стало особливим днем у історії футболу. Визначили не тільки чемпіона світу, а й найкращого гравця в історії цієї гри 35-річного Ліонеля Мессі, Аргентина.

Навіть і без виграшу турніру його можна було таким вважати. Єдиний конкурент співвітчизник Дієґо Марадона. 1986-го він мало не самотужки виграв Кубок світу. Але тримав найвищий рівень гри п'ять-сім років. Потім фізично не міг це зробити через проблеми з наркотиками.

Мессі винятковий профе­сіонал. Починаючи з ­2006-го, коли закінчив кар'єру француз Зінедін Зідан, він став головною фігурою футболу. Саме на нього зробив ставку тодішній тренер "Барселони" Хосеп Ґвардіола, коли відмовився від Роналдіньйо найкращого гравця світу першої половини нульових. Саме Мессі ознаменував собою дві епохи "Барселони". Спочатку 20082012 років, коли йому асистували Хаві й Іньєста і та команда двічі виграла Лігу чемпіонів, стала однією з найкращих в історії. Потім 2015-го, коли допомагали Суарес і Неймар, а "Барселона" за один сезон здобула всі головні трофеї. Саме Мессі разом із португальцем Криштіану Роналду подарував головне особисте протистояння в історії футболу.

Але до 18 грудня 2022 року йому бракувало головного трофея на рівні збірних. Ліонелю пощастило народитись у футбольній топкраїні й не повторити шляху валлійця Раяна Ґіґґза, ліберійця Джорджа Веа чи норвежця Ерлінґа Голланда, які не мають шансів виграти щось значне з національною командою. Але проблема була в тому, що Аргентина переживала серйозну кризу переможних результатів. 1993-го команда виграла Кубок Америки. Відтоді були перемоги на молодіжному Кубку світу й Олімпійських іграх, але не ­більше. 2010 року країна знову зробила ставку на Марадону. Тепер уже як на тренера національної команди. Усе очікувано закінчилося провалом, бо великим Дієґо перестав бути, як пішов із футбольного поля. ­2014-го Мессі перебував у оптимальному футбольному віці 27. Суто оборонна команда покійного тренера Алехандро Сабельї дійшла до фінального матчу Кубка світу й там поступилася німцям. Могла виграти той матч? Цілком. Тільки внесок Мессі в ту перемогу не проглядався. Бо навіть у вирішальному матчі моменти марнував Ігуаїн, а капітан перебував у затінку. Жодного м'яча у вирішальних матчах плейоф уболівальники Роналду могли хихотіти.

Особливо після того, як португалець виграв чемпіонат свого континенту, а аргентинець двічі поспіль програв фінальні матчі. І Роналду заявив, що гратиме за збірну до 40 років, а Мессі після 2016-го захотів залишити команду. Умовили не робити цього й ніякого зиску не отримали виліт від майбутніх чемпіонів французів у 1/8 Кубка світу-2018.

Можливо, йому справді треба було змінити обстановку й піти з "Барселони". Добре, що мав один сезон на адаптацію у французькому "Парі Сен-Жермен". Із початком другого стало ясно, що Мессі вийшов на звично високий рівень гри й підводить себе в найкращій формі до головного турніру життя. Що навіть у 35 років він буде конкурентоздатний. Що тренер Ліонель Скалоні зробив усе можливе, аби створити головній зірці всі умови, для того щоб найкраще себе показати. Мессі не треба було самотужки тягти команду, як Марадоні. У нього були чудові партнери. Один із них воротар Еміліано Мартінес, який зробив вирішальне спасіння у фінальному матчі.

Йому не треба було самотужки тягти команду

Перший матч Кубка світу-2022 Аргентина програла. Це не було трагедією. 12 років тому так почала Іспанія й виграла турнір. Але іспанці одразу почали додавати в грі. А в Аргентини все йшло сутужно. Аж доки Мексиці у другому турі не забив Мессі. І команда ставала сильнішою від матчу до матчу. І Мессі був звично хоробрий не тільки на футбольному полі, а й поза ним, вступивши в суперечку з голландцями після закінчення переможного чвертьфіналу.

Фінальний матч проти Франції нагадав останній виграшний поєдинок Аргентини на Кубку світу-1986. Команда вела 2:0, потім дозволила супернику зрівняти рахунок. І Марадона зробив геніальну передачу на вирішальний гол. А Мессі забив сам. І цей гол не став переможним тільки тому, що у французів був наступник великого аргентинця Кіліан Мбаппе.

Тому за футбол можна не хвилюватися після відходу Мессі. Саме цим іще порадував фінальний матч Кубка світу-2022.