На виборах президента Тайваню перемагає представник демократів

Кандидат від керівної Демократичної прогресивної партії Тайваню Вільям Лай перемагає на виборах президента острова, які Китай назвав вибором між війною і миром.

Кандидат від головної опозиційної партії Тайваню "Гоміньдан" Хоу Юй-і визнав свою поразку. Про це повідомляє Reuters.

Демократична прогресивна партія, яка відстоює окрему ідентичність Тайваню і відкидає територіальні претензії Китаю, претендує на третій термін, що є безпрецедентним за нинішньої виборчої системи острова.

Лай мав двох суперників у боротьбі за президентське крісло - Хоу Юй-і з найбільшої опозиційної партії Тайваню "Гоміньдан" та колишнього мера Тайбея Ко Вень-цзе з невеликої Тайванської народної партії, заснованої лише у 2019 році. Ко Вень-цзе також визнав поразку на виборах.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Раніше тайванські ЗМІ повідомляли про дані попереднього підрахунку голосів, за якими Хоу посів друге місце з приблизно 2,7 мільйонами голосів, тоді як Ко отримав дещо більше двох мільйонів голосів.

За підсумками підрахунку 98% голосів результат Лая складав 40,2%.

Напередодні виборів Китай неодноразово критикував Лая як "сепаратиста" і відкидав заклики до переговорів. Сам Лай наголошує, що відданий збереженню миру в Тайванській протоці і зміцненню оборони острова.

Кандидат від Гоміньдану Хоу раніше говорив про плани відновити взаємодію з Пекіном, починаючи з обміну думками між людьми, і, як і Китай, звинувачував Лая у підтримці формальної незалежності Тайваню. Лай називав Хоу є прокитайським політиком, сам кандидат від опозиційної партії відкидає такі твердження.

На думку багатьох експертів, вибори на Тайвані мають серйозне геополітичне значення. Місцева влада не приховує занепокоєння через те, що Китай може втрутитися у проведення волевиявлення. Зокрема Китай напередодні голосування почав запускати повітряні кулі над островом.

11 січня США дали чіткий сигнал Китаю, що виступають проти будь-якого зовнішнього втручання чи впливу майбутні президентські і парламентські вибори на Тайвані.