Нідерланди виділять кошти на виробництво шведських БМП CV90 для України

Нідерланди виділять кошти на виробництво шведських БМП CV90 для України

Швеція та Нідерланди планують спільний проєкт із виробництва бойових машин CV90 для України – про це міністри оборони обох країн Пол Йонсон та Кайса Оллонгрен заявили в кулуарах штаб-квартири НАТО.

За словами Йонсона, Швеція дуже тісно співпрацює з Нідерландами у підтримці України. Зокрема, йдеться про співпрацю в коаліції бойових машин CV90.

"Ми отримуємо багато уроків від українців щодо роботи цієї платформи. Українці дуже задоволені тим, як CV90 показали себе на полі бою", – заявив голова шведського Міноборони.

Він нагадав, що раніше Данія також заявила про фінансування виробництва нових БМП для України.

Оллонгрен підтвердила попередні повідомлення в нідерландських медіа про те, що її країна виділяє 400 мільйонів євро на виробництво бойових машин для України в Швеції.

"Ми намагаємося наростити виробництво, дійсно його масштабувати а також покращити сумісність. Тож Нідерланди, мій уряд минулого тижня вирішив виділити 400 мільйонів євро на виробництво CV90 для України. Це означатиме, що виробнича спроможність значно зросте", – сказала вона.

Хоча йдеться про надання коштів шведському фонду, Оллонгрен зазначила, що частина виробництва відбуватиметься в Нідерландах.

На питання про можливі постачання перших машин Йонсон припустив, що вони матимуть місце до кінця 2025 року і "триватимуть деякий час".

Також Кайса Оллонгрен повідомила, що Нідерланди зможуть надати Україні один радар і три пускові установки для системи Patriot. Про це йшлося на зустрічі сьогодні вранці за участі представників кількох країн, в том числі України, Швеції, Сполучених Штатів та Румунії.

"Ми називаємо це "пазлом Patriot" – тобто різні країни шукають, чим допомогти, щоб зібрати цілу систему Patriot чи навіть більше. Я дуже позитивно налаштована", – додала вона.

Швеція вже надала й надалі планує передавати Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90.

Джерело: Радіо Свобода

Читайте также: