Папа Римський образився на американського кардинала – Reuters

Папа Римський Франциск позбавив привілеїв американського кардинала Реймонда Берка. Раніше американський кардинал мав велику субсидовану квартиру та зарплату, яку нараховував йому Ватикан. Тепер він буде залишатись представником Папи у США, але ці права втратить. Про це повідомило високопоставлене джерело з Ватикану, пише Reuters. 

Чоловік, який надав інформацію на умовах анонімності, брав участь у регулярній зустрічі минулого тижня у Ватикані, коли Папа Римський зробив оголошення своїм помічникам. Він процитував Папу, який сказав, що Берк, один із його найзапекліших критиків, «працював проти Церкви та проти папства» і що він посіяв «розбіжності» в церкві.

Як пише Reuters, Берк нібито роками не працював у Ватикані. Він є консультантом одного з трибуналів, як і численні кардинали, які живуть за межами Риму, і проводить більшу частину свого часу в своєму рідному штаті Вісконсін.

Водночас джерело, яке було на зустрічі, спростувало повідомлення ЗМІ про те, що Франциск назвав 75-річного Берка «ворогом».

Берк є героєм для традиціоналістів у церкві, особливо в Сполучених Штатах, де він часто буває гостем консервативних католицьких ЗМІ, які часто критикували Папу Римського Франциска за його діяльність.

Берк майже з самого початку виступав проти реформ Папи. У 2014 році, через рік після обрання Франциска, Папа усунув його з посади голови Ватиканського трибуналу та перемістив його на переважно церемоніальну посаду через кілька днів після того, як Берк сказав, що Церква під керівництвом Франциска «як корабель без штурвала».

Нещодавно, у жовтні, Берк був одним із п’яти кардиналів, які відкрито кинули виклик йому на глобальній місячній зустрічі у Ватикані, відомій як синод. Там він закликав священників до захисту від «отрути плутанини, помилок і розділення» в церкві.

Особа, близька до Берка, сказала, що кардинал не був поінформований раніше про рішення Папи, про що вперше повідомило консервативне італійське видання La Nuova Bussola Quotidiana.

Це уже друга гучна подія у Ватикані за останній час. Раніше Папа Римський Франциск прийняв відставку польського єпископа Сосновецької єпархії Гжегожа Кашака – після повідомлень про гей-оргію священника його єпархії за участю секс-працівника. Про відставку заявив сам єпископ, а деталі повідомила Rzeczpospolita.