Партизани й залізничники зупинили перевезення російської зброї та військових

"Сьогодні наша країна втягнута в злочинну та кровопролитну війну з українським народом на боці агресора Російської Федерації. Наш обов'язок і в наших силах робити реальні речі, щоб її зупинити, звільнитися від окупації російських військ та відновити добре ім'я наших предків. Слід блокувати рух залізничними шляхами для ускладнення насамперед пересування потягів військового призначення", написали у відкритому зверненні 2 березня 2022 року учасники білоруської ініціативи BYPOL, створеної колишніми міліціонерами, які не підтримували режиму Лукашенка.

Свіжий досвід підривної роботи на залізниці білоруси отримали 2020-го, коли лідер опозиції Світлана Тихановська закликала до національного страйку. Тоді одним із видів спротиву стала "дротяна" чи "рейкова війна". Активісти натягували дріт між залізничними рейками, щоб спрацьовувала автоматика, яка блокувала рух коліями. Такі дії зафіксували по всій країні. За кілька місяців влада змогла нейтралізувати активістів.

Поновили "рейкову війну" з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тоді війська окупантів активно користувалися територією і залізницею Білорусі. У Могилівській, Гомельській та Мінській областях партизани спалили шафи управління пристроями сигналізації, централізації та блокування. Відповідальність за це взяли на себе організації BYPOL та "Бусли ляцяць".

"Якщо ви проти цієї війни, зробіть те, що у вас виходило завжди найкраще, партизанську "рейкову війну", звернувся до білорусів навесні 2022-го радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович. Закликав псувати залізничні шляхи перекидання російських військ. Після цього Генпрокуратура Білорусі порушила проти Арестовича кримінальну справу.

Затримали чоловіка з дружиною, які на залізничних коліях підпалили колоди

У Мінській області чоловік спалив релейну шафу, через що затрималися 22 вантажні поїзди. У партизана був пістолет, і він відмовлявся здаватися. Його застрелили.

У ніч на 2 березня у Стовпцях затримали чоловіка з дружиною, які на залізничних коліях підпалили колоди. 4 березня у Світлогорську заарештували Дмитра Равича, Дениса Дикуна й Олега Молчанова. Їм інкримінували участь в екстремістському формуванні, терористичний акт і державну зраду. Відправили до колоній на 21 рік.

Підривна робота на залізниці призвела до припинення транзиту російських військових ешелонів територією Білорусі, а тамтешні машиністи почали відмовлятися від управління локомотивами та виїзду на перегони.

Голова правління Укрзалізниці повідомив, що залізничне сполучення між Білоруссю та Україною розірване. Чиновник подякував чесним працівникам білоруської залізниці, яких він просив перед тим не виконувати злочинних наказів й не перевозити ешелонів зі зброєю в Україну.

Затримання у справах, пов'язаних із порушенням роботи білоруської залізниці, впродовж березня відбувалися майже щодня. 30 березня силовики взялися ловити жителів Бобруйська Євгена Мінкевича, Володимира Аврамцева та Дмитра Клімова. Ті нібито мали стосунок до знищення релейних шаф під Осиповичами. Під час затримання поранили ноги двом чоловікам.

До листопада в Білорусі порушили понад 30 кримінальних справ проти партизанів за статтями "Терористичний акт" та "Зрада держави". 10 лютого 2023-го Могилівський обласний суд засудив до 22 років тюрми Клімова й Аврамцева за статтями. Мінкевич отримав півтора року, його звільнили за амністією. Більшості партизанів давали від п'яти до 16 років колонії.

"Шість днів тому президент Росії Володимир Путін хотів похитнути засади цивілізованого світу. Він думав, що світ прогнеться під його вимоги. Але він прорахувався. Він думав, що захопить Україну і світ із цим погодиться. Але він зустрів те, на що не сподівався, це український народ. Ця хоробрість і рішучість українців справді є надихальними для світу. Пенсіонери, вчителі перетворюються на військових, для того щоб захистити свою Вітчизну. І цим, як сказав Володимир Зеленський Європарламенту, "ми переможемо темряву". Сполучені Штати Америки підтримують народ України",

Джо БАЙДЕН, 80 років, президент США, сказав під час звернення, яке транслював "Голос Америки" 2 березня 2022-го. Того ж дня у Вашингтоні оголосили про закриття повітряного простору для російських літаків

2 березня 2022 року Служба безпеки України затримала коригувальника вогню, який навів російську ракету "Калібр" на аеродром у Івано-­Франківську. Зрадник прибув до міста 22 лютого й оселився в готелі біля летовища. Передав інформацію про військовий об'єкт у Росію. Ракета знищила інфра­структуру, про що теж прозвітував ворогам. Диверсанта затримали під час спроби передати чергову інформацію.

3 березня 2022-го Лондонська біржа зупинила торги акціями 27 емітентів із вагомими зв'язками з Росією. Їх виключили з індексів країн, що розвиваються. Росію почали називати непридатною для інвестицій. За два тижні вартість акцій найбільших російських компаній знизилась на 98%. Сумарна вартість компаній "Газпром", "Сбербанк" та "Роснефть" впала на $572 млрд.

4 березня 2022 року президент Володимир Зеленський надав головнокомандувачу Збройних сил України Валерієві Залужному найвище у війську звання генерал. У травні 2022-го журнал Time вніс Залужного до списку 100 найвпливовіших людей, один із випусків видання ви­йшов із портретом генерала на обкладинці. ЗСУ очолив у липні 2021-го, будучи генерал-лейтенантом. До того командував бригадою, оперативними командуваннями "Захід" та "Північ".

15 днів відводило керівництво Росії на захоплення території України з 20 лютого по 6 березня 2022-го. Документи з таким плануванням оприлюднили українські військові 2 березня. Затвердили дати вторгнення російські окупанти 18 січня того ж року. Виявили папери в командирів підрозділу 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ. Їхня група мала захопити Мелітополь, але була розбита Збройними силами України