Рахункова палата розкритикувала Кабмін за неефективне використання бюджетних мільярдів під час війни

Рахункова палата України затвердила висновки щодо виконання державного бюджету на 2023 рік.

Про це повідомила голова Рахункової палати Ольга Піщанська на своїй сторінці у Facebook.

За словами Піщанської, "у 2023 році у державному бюджеті вистачало коштів, зокрема, й завдяки значній міжнародній підтримці, водночас не всі ці ресурси розпорядниками було вчасно використано".

Внутрішні ресурси України минулого року становили 3 трлн 36,8 млрд грн, а міжнародна спільнота надала зовнішніх запозичень і грантів на загальну суму 1 трлн 585,5 млрд грн, що на 45,1% більше, ніж у 2022 році.

Незважаючи на складні умови воєнного стану, Кабінету Міністрів вдалося забезпечити виконання бюджету, і після найбільшого за десятиріччя падіння у 2022 році на 28,8%, економіка країни повернулася до зростання.

Водночас Рахункова палата зазначила низку проблем, серед яких невикористання головними розпорядниками виділених коштів, недостатнє використання коштів, що надійшли до спеціального фонду державного бюджету як добровільні внески, та недовиконання плану реалізації інвестиційних проєктів за рахунок кредитів від іноземних донорів.

"КМУ, Мінфін і окремі головні розпорядники не переглянули затверджені на 2023 рік обсяги видатків загального фонду за деякими бюджетними програмами, які проводилися в обсягах менше плану, або взагалі не проводилися. Ці кошти могли бути спрямовані на вирішення першочергових потреб держави, що особливо важливо в умовах воєнного стану", - наголосила Піщанська.

Рахункова палата надала Уряду низку рекомендацій щодо вдосконалення процесу виконання бюджету. "Далі сподіваємося на швидку реакцію Кабміну та контролюватимемо процес реалізації наших рекомендацій", - підсумувала голова Рахункової палати.

Ми також писали, що уряд ухвалив несподіване рішення щодо відстрочок від мобілізації.