США активно працюють над постачанням систем Patriot для захисту Харкова, - Блінкен

США активно працюють над постачанням систем Patriot для захисту Харкова, - Блінкен

Під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Києві, Державний секретар США Ентоні Блінкен прокоментував питання щодо санкціонування Сполученими Штатами використання Україною американської зброї по території Росії.

"Ми не можемо заохочувати завдавання ударів поза межами української території, але зрештою сама Україна ухвалює рішення про те, як вести цю війну, війну оборонну, війну, яку Україна веде для захисту свого суверенітету, своєї території", - заявив Блінкен, передає Радіо Свобода.

Держсекретар США також висловився щодо можливості надання системи Patriot для захисту Харкова, який зазнає щоденних обстрілів на тлі наступу російських сил на півночі Харківської області.

"З приводу батареї Patriot – ми величезну увагу приділяємо цим системам, іншим системам ППО, робимо все для того, щоб доправити їх в Україну. Харків, звісно, один із найважливіших пріоритетів, ми активно займаємося цим", - підкреслив Блінкен.

Зазначим, що з відповідей очільника американської дипломатії неможливо однозначно зрозуміти, чи це означає дозвіл Вашингтона на застосування саме американської зброї по території РФ. До цього часу офіційна позиція США полягала в тому, що Україна може застосовувати американську зброю лише в межах своїх міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, США виділяють Україні додаткові 2 млрд доларів військової допомоги.

Читайте также: