США призупинили постачання зброї Ізраїлю через розбіжності щодо ситуації в Газі

США призупинили постачання зброї Ізраїлю на тлі розбіжностей щодо ситуації в Газі.

Як повідомляє портал Axios з посиланням на двох ізраїльських посадовців, Сполучені Штати вперше з жовтня 2023 року тимчасово зупинили поставки боєприпасів американського виробництва для ізраїльської армії. Нагадаємо, що в жовтні минулого року терористичне угруповання ХАМАС здійснило напад на територію Ізраїлю.

За інформацією співрозмовників Axios, це рішення США викликало серйозну стурбованість в ізраїльському уряді, хоча причини такого кроку залишаються невідомими. Білий дім відмовився коментувати ситуацію.

Призупинення постачання зброї відбувається на тлі зростаючих розбіжностей між США та Ізраїлем щодо подальших військових дій у секторі Гази, зокрема можливого вторгнення до міста Рафах на півдні, де проживає понад мільйон палестинців.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу наполягає на тому, що операція в Рафаху відбудеться незалежно від домовленостей з ХАМАС про звільнення заручників.

У свою чергу, президент США Джо Байден зазнає дедалі більшого тиску з боку однопартійців-демократів та американської громадськості, які вважають, що Ізраїль порушує міжнародне гуманітарне право в Газі та вбиває цивільних, у тому числі й за допомогою американської зброї.

Минулого місяця Байден назвав помилковим підхід Нетаньягу до операції в секторі Гази та закликав до перемир'я. Цього тижня США знову наголосили, що не бачили плану запланованої Ізраїлем операції в місті Рафах проти ХАМАС, який би захистив цивільне населення, та підкреслили, що Вашингтон не може підтримати такий наступ.

Нагадаємо, у Байдена заявили, що військова допомога США дасть Україні можливість контрнаступу у 2025 році.