Україна увірвалася до п'ятірки експортерів малини до США, обійшовши Польщу

За підсумками останніх 12 місяців Україна увірвалася в топ-5 найбільших постачальників замороженої малини на ринок США, обійшовши всіх неамериканських постачальників, крім Сербії.

Для порівняння – Польща, яка активно захищає свій ринок від української малини, у цьому рейтингу продовжує втрачати позиції, і вже опустилася на 8-му позицію.

З квітня 2023 року по березень 2024 року включно Україна експортувала на ринок США 265 тонн замороженої малини. Попри те, що це був порівняно невеликий обсяг, але наприкінці 2023 року стався докорінний перелом від поодиноких пробних поставок до системного експорту партіями по 2-3 морських контейнери на місяць. Ба більше – цього було достатньо, щоб обігнати на ринку США за обсягом експорту таких системних експортерів, як Польща, Бельгія, Франція, Китай і Марокко.

"Ще 10 років тому Україна взагалі практично не експортувала заморожену малину, на світовому ринку безроздільно панували США і Сербія. Лише у 2018-19 роках, тобто лише близько 5 років тому, Україна почала чинити якийсь вплив на світовий ринок малини, а вже сьогодні вона має реальні шанси претендувати на світове лідерство в цьому бізнесі", – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

При цьому він зазначає, що триваюча збройна агресія росії проти України може чинити негативний вплив на темпи розвитку цього сектору, однак у 2024 році Україна залишається однією з небагатьох країн Європи, де площі під малиною не скоротилися, а потужності з переробки малини навіть збільшилися. При цьому цінові прогнози для виробників малини України на новий сезон є досить оптимістичними, а на ринку Європи відчувається ажіотажний попит на цю ягоду.

Наразі одним із головних завдань ягідного бізнесу України є диверсифікація експорту з метою зниження залежності від поставок до Польщі. Тому зростання експорту замороженої малини в США є дуже позитивною тенденцією.

Джерело: EastFruit