Сапер, який отримав Героя України, пояснив, що може стримати поступ ворога

Сапер-герой стримає поступ ворога
Сапер-герой стримає поступ ворога

Високоточна артилерійська зброя або дистанційне якісне мінування можуть стримати активний наступ окупантів, проте на державному рівні це не підтримується, зазначив Герой України, майор Руслан Панезьоров.

За словами Панезьорова, відповідь на питання, що може стримати окупантів, є тільки одна: високоточна артилерійська зброя або дистанційне якісне мінування. В Україні розробляли такі міни до 2022 року, але зараз майже не використовують. Панезьоров впевнений, що наші союзники мають такі міни, але вони їх не надають. На волонтерських засадах у нас розробляються системи мін, але їх масштаби невеликі.

Наголошується, що державна підтримка розробки дистанційного мінування була б дуже важливою і допомагала б у масштабному застосуванні. Однак, останнім часом все більше уваги зосереджується на міжнародних договорах, а не на потребах нашої армії. Панезьоров наголошує, що ворог використовує усі доступні йому засоби, незважаючи на договори.

Також зазначається, що технології розвиваються швидко, і прийоми, що використовувалися всього пару років тому, вже не ефективні. Основна проблема на фронті полягає в тому, що потрапити до сірої зони стало дуже складно через велику кількість розвідувальних дронів. Для розв'язання цієї проблеми застосовуються дистанційні міни, які скидаються з дронів Vampire і Mavic.

Міністерство оборони України розробило універсальний безпілотний багатоцільовий транспортер BoarTAC вітчизняного виробництва. Він має низький силует, є малошумним і малопомітним та забезпечений захистом. Транспортер здатний виконувати евакуацію поранених і розмінування.

Читайте також