СБУ повідомила про підозру «воєнкору» Кремля у Луганську

Зображення 'воєнкора' Кремля у Луганську
Зображення 'воєнкора' Кремля у Луганську

Російського "воєнкора" В'ячеслава Яковенка, який поширював неправдиву інформацію про ситуацію на фронті, затримали в окупованому Луганську, повідомляє Служба безпеки України.

За словами правоохоронців, Яковенко представляв себе як "воєнкор", готуючи замовлені сюжети та знімаючи "прямі включення" з передової. Все це була лише прикрита, адже сам він ховався на відстані більше 100 кілометрів від фронту, де поширював фейки про бойові дії.

Крім того, він використовував свій Telegram-канал з аудиторією понад 30 тисяч користувачів для поширення російської пропаганди. У своїх повідомленнях на каналі він намагався дискредитувати українських захисників та героїзувати окупантів, зокрема тих, що захопили Лисичанськ.

Служба безпеки України встановила, що Яковенко вступив до терористичного угруповання "Схід 13", яке працювало на окупованій території Луганської області, ще у 2014 році. Після офіційного входження це угруповання стало частиною російських з'єднань Південного військового округу, а Яковенко став пропагандистом.

Правоохоронці повідомили Яковенку про підозру у колабораціонізмі.

Нагадаємо, що також було повідомлено про підозру Миколі Черкашину – колаборанту та пропагандисту Кремля на окупованій території Донецької області, який очолює медіа-холдинг "ДНР".

Також, згідно з іншою новиною, оргкомітет Олімпійських ігор-2024 у Парижі відкликав акредитації для пропагандистів російської агенції tass.ru. Троє з них встигли відвідати церемонію відкриття та деякі змагання Олімпіади.

Читайте також