"Східний щит": Польща відпрацьовує сценарій можливого вторгнення Росії та Білорусі

Східний щит: Польща відпрацьовує сценарій можливого вторгнення Росії та Білорусі
Східний щит: Польща відпрацьовує сценарій можливого вторгнення Росії та Білорусі

У Польщі розпочалися навчання за національною програмою "Східний щит", яка спрямована на захист країни від можливого вторгнення Росії та Білорусі. Програма передбачає збільшення протидиверсійних можливостей та побудову інфраструктури для оборони прикордонних територій.

У рамках програми планується покращення системи виявлення, попередження та відстеження за допомогою мережі базових станцій, передових операційних баз та систем ураження. Крім того, будуть будуватися протитанкові рови, підземні міни для підриву доріг і мостів, а також посилена місцевість меліоративних каналів.

"Щоб забезпечити мобільність військ, програма передбачає, наприклад, накопичення мостових конструкцій біля водних перешкод та підготовку плацдармів з під'їздами. Також планується адаптація вантажопідйомності деяких інженерних об'єктів до ваги техніки", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що в рамках навчань військові відпрацюють різні елементи оборони, наприклад, виявлення противника, перетин кордону, вступ у вогневий контакт, спробу обходу загороджень і евакуацію пошкодженої техніки.

Проект "Східний щит" був схвалений Радою міністрів у червні. Ця програма передбачає створення оборонної інфраструктури на східному фланзі НАТО для протидії загрозам з боку Білорусі та Росії і виділення на це $2,5 млрд до 2028 року.

Читайте також