Скандал на кордоні: прикордонник вимагав у ветерана з ампутованими ногами довідку від лікаря

Ветеран без ніг на кордоні

Олег Симороз, ветеран із ампутованими ногами, повідомив, що прикордонник на кордоні потребував довідки від лікаря. Представник Держприкордонслужби України, Андрій Демченко, розповів про подію в ефірі телемарафону.

Ця ситуація виникла на пункті пропуску на кордоні з Польщею 12 квітня. Прикордонний спеціаліст вимагав довідку від лікаря у Симороза, який втратив ноги в бойових діях. Коментуючи цей випадок, Демченко запевнив, що співробітники Держприкордонслужби поважають всіх людей, які перетинають кордон, зокрема українських захисників.

«Я не можу оцінити, чому пан Олег так відреагував на дії нашого інспектора, оскільки між ними не було непорозумінь під час перетину кордону. Інспектор діяв відповідно до своїх повноважень. Він попросив документи, що дозволяють перетинати кордон. Пан Олег зазначив, що має військово-обліковий документ, в якому йдеться про його виключення з військового обліку», – пояснив речник.

За його словами, інспектор запитав про висновок військово-лікарської комісії і не міг помітити будь-які проблеми зі здоров'ям Симороза, оскільки він був у машині. Але пізніше інспектор звернув увагу на інвалідність цієї людини.

Демченко наголосив, що інспектор виконав свої обов'язки: «Він перевірив документи, включаючи систему «Оберіг», яка стосується військовозобов'язаних, і підтвердив, що документи, представлені Симорозом, є вірогідними».

Речник заявив, що процедура оформлення на кордоні не затягувалася.

«Симороз їхав не сам, а в мікроавтобусі. В ньому були інші люди, які також проходили необхідну перевірку та були занесені до нашої інформаційної системи», – розповів Демченко.

Також була перевірка водія, який їхав за системою «Шлях», щоб доставити гуманітарну допомогу для населення України або ЗСУ.

«Це звичайно зайняло певний час. Але після всіх перевірок і введення інформації про цих осіб до нашої системи, їх пропустили. Не було жодних натяків на те, що людина не буде пропущена, або на відсутність документів для перетину кордону», – підкреслив представник Держприкордонслужби.

Він зазначив, що між Симорозом та інспектором не виникло жодних непорозумінь під час перетину кордону.

Нагадаємо, відомий український волонтер та громадський діяч Сергій Притула став центром скандалу через образливий коментар в бік військового. Він відповів грубо на коментар військового Валерія Жемчужнікова на своїй сторінці у Facebook.