Скандальна компанія таки будуватиме військовий цвинтар. Договір підписано

Фото будівництва військового цвинтаря
Фото будівництва військового цвинтаря

Національне військове меморіальне кладовище будується на Київщині

Державна установа "Національне військове меморіальне кладовище" уклала договір з консорціумом "Білдінг Юа" на будівництво Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської громади. Вартість проєкту становить 1,75 млрд грн. Перше похоронення планується цієї осені.

Будівництво розпочнеться у серпні і поділяється на дві черги. Перша черга має бути завершена до кінця 2024 року, а друга - до кінця 2025 року.

Комплекс включатиме в себе різні об'єкти, такі як інженерні мережі, автостоянки, дороги, поховальні сектори, меморіали, адміністративну будівлю та інші.

Цього року виділено 407 млн грн на будівництво, а наступного року - 1,35 млрд грн.

Для будівництва свого кладовища виступив лише консорціум "Білдінг Юа".

«Чому лише консорціум подав заявку на тендер? Це дуже прикро. Ми очікували більшої конкуренції. Щось, мабуть, сталося і не дозволило іншим компаніям взяти участь. Можливо, хтось не хоче працювати над великим державним проєктом через постійні скандали і негатив», - зазначив керівник "Національного військового меморіального кладовища" Ярослав Пронюткін.

Моніторинговий ресурс DoZorro виявив зв'язок переможця тендеру з його проєктантом. Також було перевірено ціни на будівельні матеріали, і суттєвих переплат не було виявлено.

В ході заходу, на якому обговорювалися проблеми будівництва кладовища, окремі представники громади виступали проти появи об'єкта поблизу їх населеного пункту.

Держустанова запросила у консорціуму пояснення стосовно можливого наявності російського паспорта у одного із співвласників.

Компанія "Білдінг Юа" була створена наступного дня після оголошення тендеру. Учасники консорціуму мають зв'язок з куратором проєкту "Велике будівництво" Юрієм Голиком.

За даними аналітичної системи Youcontrol, учасниками консорціуму є компанії "Євроелітбуд", "Акам" і "Броварське шляхово-будівельне управління №50". Кінцевими бенефіціарами є Олександр Ісаєв і Наталія Побережець.

Заплановане будівництво меморіального кладовища є важливим і має бути завершене. Омбудсмен Дмитро Лубінець ініціював проведення моніторингового візиту на будівельний майданчик.

Читайте також