Що зараз відбувається на фронті: свіжі карти боїв від ISW

Збройні сили України на Донбасі перекидають особовий склад із Бахмута у Вугледар, де зараз точаться найважчі бої.

Контрнаступ ЗСУ на сході Харківської та заході Луганської областей триває, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

27 січня російські війська провели розвідувальну операцію на північному сході Харківської області. Так званий російський воєнкор стверджував, що армія РФ прорвала українську оборону біля Тернової в 38 км на північний схід від Харкова, просунувшись углиб на 500 м.

На Луганщині 26 та 27 січня українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі Кремінної. У Росії заявляють, що Кремінна є для окупантів найскладнішою ділянкою лінії фронту через спроби України прорвати російські оборонні рубежі. Українські війська відбили російські штурми біля Площанки в 16 км на північний захід від Кремінної, Невського у 18 км на північний захід від міста та Червонопопівки, що у 6 км на північ від Кремінної.

Ситуація на Донбасі залишається стабільно напруженою. 27 січня російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. Водночас ЗСУ відбили російські атаки на Бахмут, на північний схід від міста поблизу Верхньокам'янського, що в 30 км на північний схід, і Парасковіївки в 6 км на північ, а також на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки в 6 км на південний захід.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Геолокаційні кадри показують, що українська артилерія обстрілює російську переправу на річці Бахмутівка на північний захід від Солі. Це свідчить про те, що війська РФ просунулися на північний захід від Соледара приблизно до цієї точки.

Українські джерела також підтвердили, що російські війська захопили Краснополівку (на північний захід від Соледару) та Дворіччя (на південний захід від Соледару). Російський "воєнкор" стверджував, що бойовики групи "Вагнер" у районі Соледару намагаються прорвати українську оборону біля Благодатного (безпосередньо на захід від Соледару).

На геолокаційних кадрах бойових дій показано, як українські війська вступають у бій з бійцями групи "Вагнера" в передмісті на північному сході Бахмута. Тобто ПВК "Вагнер" продовжує поступове просування в самому Бахмуті.

Російський "військовий блогер" також заявив, що на південній околиці Парасковіївки тривають бої. Сили "Вагнера" на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки намагаються просунутися на північний захід у бік Іванівського, щоб перерізати трасу Т0504 Костянтинівка Часів Яр Бахмут.

27 січня російські війська продовжили наземні обстріли західних околиць Донецька. ЗСУ відбили російські атаки на північно-західній околиці Донецька в районі Водяного та Невельського, а також на південно-західній околиці в районі Мар'їнки. Ворог просунувся у межах Водяного. Геолокаційні кадри позицій піхоти РФ показують, що російські війська також незначно просунулися в Піски, а також на північно-західній околиці міста Донецьк. Російський "воєнкор" стверджував, що російські війська, які воюють у західній Мар'їнці, перехопили ініціативу.

27 січня російська армія здійснила наземну атаку на заході Донецької області. ЗСУ відбили атаку Росії на Вугледар, що за 30 км на південний захід від Донецька.

Геолокаційні кадри бойових дій свідчать про те, що російські війська захопили Микільське, що на південно-східній околиці Вугледару. На околицях Вугледара тривають запеклі бої, а російські війська закріпилися на південно-східній і східній околицях населеного пункту. У цьому районі діють 155-а окремо взята морська піхотна бригада та інші підрозділи РФ і так званої ДНР.

На кадрах у соціальних мережах видно, як російські війська обстрілюють Вугледар із термобаричної артилерійської системи ТОС-1А. Використання артилерійських засобів на рівні військового округу свідчить про те, що російське командування, можливо, віддає перевагу просуванню в районі Вугледара. Військові блогери тим часом стверджують, що українські війська передислокуються з Бахмута для захисту Вугледара.

Президент Росії Володимир Путін у найближчі пів року спробує здійснити нову спробу рішучого наступу, найімовірніше, в Луганській області.

Російський диктатор спробує таким чином повернути ініціативу на фронті, аби зупинити поточні успіхи Збройних сил України.