Стало відомо, як посуха вплинула на урожай пізніх зернових

Посуха - урожай зернових постраждали
Посуха - урожай зернових постраждали

Старша аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Наталія Шпигоцька заявила, що посуха значно вплине на врожайність пізніх зернових та олійних культур, зокрема кукурудзи, соняшнику та сої. Вона зазначила це під час конференції "Посуха та війна: яким буде врожай цьогоріч, і як це вплине на економіку".

За словами Шпигоцької, в Україні з 2024 року спостерігається спека та посуха. Кількість опадів протягом 8 місяців зменшилася на 6% порівняно з минулим роком. Посуха вплинула нерівномірно, переважно торкнувшись східних і південних регіонів, що вразило врожай як ранніх, так і пізніх зернових культур.

Згідно з даними аналітичної компанії, урожай ранніх зернових та олійних культур впав несуттєво. Зменшення врожайності склало 1% для пшениці, 7% для ячменю та 15% для ріпаку.

Проте, посуха значно вплинула на пізні культури. До початку вересня аграрії зібрали лише близько 20% сої, 15% соняшнику та менше 5% кукурудзи.

За даними Шпигоцької, врожайність сої скоротилася на 25% до 1,9 т/га порівняно з попереднім роком, а врожайність соняшнику - на 18% до 1,8 т/га. Прогнозується, що врожай пізніх культур може покращитися в центральних і північних регіонах, але все одно буде нижчим за минулорічний.

Загалом, в Україні очікується зниження урожайності зернових та олійних культур на 10%, до 74 млн т. Також прогнозується скорочення експорту агропродукції на 12-15% у маркетинговому році 2024-2025.

Джерело: Укрінформ

Читайте також