Штучний інтелект неочікувано почав «тупішати» – Computerworld

Штучний інтелект раптово втрачає ефективність
Штучний інтелект раптово втрачає ефективність

Погіршення якості відповідей штучного інтелекту викликає розчарування користувачів

Користувачі штучного інтелекту, зокрема ChatGPT від OpenAI, зауважили зниження якості відповідей системи. І вони відзначають, що відповіді стають більш неправильними та безладними, і система проявляє більше «ліньки».

Видання Computerworld зазначає, що нові моделі працюють гірше за своїх попередників, що викликає незадоволення у користувачів. Журналіст Стівен Вон-Ніколс пише, що відповіді часто є неправильними та безладними, що робить використання штучного інтелекту складним.

«Якщо ви працюєте на середньому рівні звітування, то відповіді штучного інтелекту вас задовольнять. Але якщо ви глибоко розумієте предмет, це зовсім інша історія», - зазначає журналіст.

Аналізуючи причини погіршення, Вон-Ніколс вважає, що штучний інтелект навчається не лише на даних із соцмереж, але й на інформації, створеної самими моделями. Це може призвести до «колапсу моделі», коли якість падає через використання згенерованих даних. Дослідження показують, що таке застосування контенту без розбору приводить до непоправних дефектів.

З урахуванням того, що інтернет швидко заповнюється штучно-генерованим контентом, проблема може загостритися до 2026 року. Експерти наголошують на необхідності вважати цінними роботу людей, але зміни в цій галузі не відбудуться відразу.

До речі, закордонні артисти дуже стурбовані питанням авторських прав, які, на їхню думку, порушує штучний інтелект. Біллі Айліш, Нікі Мінаж, Стіві Вандер та багато інших виконавців написали відкритий лист, у якому попереджають, що штучний інтелект «саботує творчість», створюючи музику на основі чужих пісень.

Читайте також