Супутникові дані від США та Британії сприяли українській операції в РФ – NYT

Дані США і Британії підтримали операцію
Дані США і Британії підтримали операцію

Україна отримала від США та Великої Британії зображення з супутників та іншу інформацію про Курську область перед початком операції. Згідно з The New York Times, ця інформація була надана для кращого контролю російських підкріплень, які могли атакувати Україну, а не для наступу на Росію.

Американські посадовці висловили занепокоєння щодо можливого розширення ліній постачання Збройних Сил України та протиповітряної оборони у разі спроби України взяти під контроль більшу територію Росії на західному кордоні. Вони також зауважили, що збільшення сил ЗСУ в Курській області може створити слабкі місця на сході України, особливо на Донбасі.

«Україна розширила лінію фронту, що несе певний ризик, оскільки для утримання цієї лінії потрібно більше особового складу та техніки, що, в свою чергу, може виснажити якусь іншу ділянку фронту або, що ймовірніше, зменшити їхні наявні резерви», – висловив думку аналітик британської розвідувальної компанії Janes Джеймс Рендс.

Американські військові визнають, що український наступ в Курській області продемонстрував здатність ЗСУ проводити суцільні атаки, які включають піхоту, бронетехніку та артилерію.

Нагадаємо, що наступ ЗСУ на Курщину показав, зокрема, вразливі місця в російській армії. Крім того, це було сигналом для союзників Києва, що Україна може змінити перебіг війни.

Президент Володимир Зеленський підписав низку законів, які стосуються військових, зокрема, про статус українських бійців, які воюють на території Росії.

20 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт №11483, який гарантує військовим, що воюють у РФ, зокрема в Курській області, такі ж виплати та преференції, як на передовій.

Читайте також