Танки ще однієї країни виявилися непридатними для війни в Україні

Британські танки Challenger 2 не підходять для російсько-української війни - Forbes

За даними оглядача Forbes Девіда Акса, танки Challenger 2, які Україна отримала від Британії, не відповідають потребам воєнних дій з Росією.

Aналітик підкреслює, що у британській армії наразі оперативно використовуються виключно танки Challenger 2. Їх успішно використовували під час іракської війни в 2003 році. Проте для України Challenger 2 не є оптимальним варіантом з нескладних причин.

Невисока мобільність Challenger 2, відсутність додаткового динамічного захисту, наявність нарізної гармати, яка потребує особливих боєприпасів, а також мала кількість переданих танків - основні фактори, через які використання цих танків неефективне для України.

Танк має двигун потужністю 1200 к.с., що є недостатнім для 71-тонної машини. Це може призвести до застрягання танків на м'яких українських ґрунтах. У разі застрягання танки стають вразливими, оскільки складно витягти їх з поля бою.

Також харківські танки мають динамічний захист, який розташований тільки на нижніх деталях передньої частини та бортах. Ці місця є найуразливішими на полі бою.

Гармата L30 калібром 120 мм вимагає спеціальних боєприпасів, оскільки інші західні машини мають гладкоствольні гармати. Тому українські сили повинні мати окрему логістичну лінію для постачання цих боєприпасів.

Крім того, ресурс гармати складає приблизно 500 пострілів, що втричі менше, ніж гармата L44, яка встановлена на Leopard 2.

Варто нагадати, що з менш ніж 100 танків Leopard 2, які перебувають на озброєнні України, принаймні 26 були виведені з ладу. Інші танки не можуть бути використані в умовах проблем з ремонтом та технічним обслуговуванням.

З початку війни до 25 січня 2024 року, російські сухопутні війська втратили в Україні близько 2600 основних бойових танків та 4900 інших бойових броньованих машин.