Тариф на електроенергію: скільки доведеться платити українцям з 1 серпня

Розрахунок тарифу на електроенергію в Україні
Розрахунок тарифу на електроенергію в Україні

Тариф на електроенергію в Україні з 1 серпня буде зростати. Про це повідомила заступник міністра енергетики Світлана Грінчук.

З 1 червня мешканці країни почали платити 4,32 гривні за кіловат-годину. Багатьох цікавить, чи буде знову подорожчання та скільки доведеться платити за світло наступного місяця. Зараз немає планів перегляду рішення про підвищення ціни на електроенергію. Ціни залишаться незмінними до кінця квітня наступного року.

Підвищення вартості світла не покриває у повному обсязі його реальну ціну. Держава продовжує субсидувати населення, оскільки зазначений тариф лише враховує собівартість виробництва та постачання електроенергії. Недостатній розмір оплати стосується також енергії, виробленої на атомних електростанціях.

За даними Міністерства енергетики України, собівартість виробництва 1 кіловат-години на атомних електростанціях становить 1,7 гривні. Однак це лише частина загальної вартості, де також враховуються витрати на передачу, розподіл та постачання електроенергії. Загальний тариф на електроенергію для споживачів складає 4,32 гривні за кіловат-годину.

Компанія "Енергоатом" вважає, що реальна вартість повинна бути ще вищою - 4,65 гривень за кіловат-годину. Ця сума включає ПДВ та додаткові витрати на передачу, розподіл та постачання електроенергії, а також прибуток ОСР та Укренерго на розвиток мереж.

Читайте також