У День театру оголошено першого лауреата Премії імені Олега Вергеліса

Вистава "Процес" отримала премію імені Олега Вергеліса

27 березня відзначається Міжнародний день театру, а саме в цей день вистава Театру на Подолі "Процес" була нагороджена Премією імені Олега Вергеліса 2024 року. За адаптацію роману Франца Кафки та музичне оформлення вистави відповідає режисер Давид Петросян.

У виставі "Процес" відтворюється боротьба маленької людини за своє життя проти жорстокої системи та невидимого зла. Вона показує, що право на життя та презумпція невинуватості мають бути основою будь-якого розвиненого суспільства. Режисер стверджує бюрократичний абсурд і показує, що страх і відчай не можуть бути єдиними способами сприйняття цього світу. Чи хочуть люди так продовжувати жити, коли бюрократичне зло може знищити суспільство не менше, ніж війна - це вирішує кожен сам.

У створенні вистави брали участь художниця-постановниця Анна Шкрогаль, художник з костюмів Максим Музира, пластика Ольга Голдис, звукорежисер Сергій Шевченко, відео Олександр Братіно. Режисером-помічниками були Софія Людвіченко та Влад Цехмейструк. Зіграли виставу актори Ольга Голдис, Олег Стефан, Артем Атаманюк, Леонід Шеревера, Костянтин Темляк, Юрій Феліпенко, Максим Максимюк, Артем Каратаєв, Євген Ковирзанов, Кирило Карпук, Станіслав Крушинський.

Номінантами на премію також стали вистави "Вороги" та "Тартюф"

В результаті експертного опитування до списку номінантів також увійшли вистави "Вороги" (Театр імені Марії Заньковецької, режисер Максим Голенко) та "Тартюф" (Театр Франка, режисер Дмитро Богомазов).

Видання вітає Театр на Подолі, режисера Давида Петросяна та всю команду вистави "Процес" з заслуженою перемогою. Також з нагоди Міжнародного дня театру вони вітають всіх, хто не уявляє свого життя без театру і бажають можливості грати та дивитися вистави без тривоги, а лише з захватом та насолодою. Вони сподіваються, що єдиною проблемою в театральних суперечках буде визначення найкращої вистави в країні.

Премія імені Олега Вергеліса була заснована редакцією видання "ZN" разом з культурними діячами, журналістами, театрознавцями та мистецькими оглядачами у річницю його смерті 30 вересня 2023 року. Премія передбачає грошову винагороду.

В січні 2020 року Олег Вергеліс став керівником літературно-драматургічної частини Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Він є автором публікацій на теми театру, кіно, телебачення та української культури, який багато писав для видання "Главком".