У громадському транспорті обмежили використання музики

П'ятниця, 26 травня, 11:15

 Ходімо здавати кров для поранених. На завалах допомоги не треба, там вистачає спеців, каже 27-річний Юрій Павленко з Дніпра братові, 23-річному Іванові.

26 травня, о 10:29, росіяни ракетами обстріляли місто. Влучили в лікарню. Постраждала ветклініка поряд. Загинули троє людей. Ще трьох медиків шукають. Поранило 23 людей. Серед них двох дітей 3-річного і 6-річного хлопчиків.

 Денний ракетний удар знищив філію одного з медзакладів, де надавали психіатричну допомогу. Простими словами психлікарню, говорить мер міста Борис Філатов. Жодних військових об'єктів там і близько не було. Взагалі. Держава-терористка, вочевидь, вбачає загрозу вже навіть у підопічних психіатрії. Бо це країна мерзенних покидьків.

Посадовець каже, що обстріл стався під час перезмінки. Інакше постраждалих було б іще більше

А в цей час:

 Проїхалася через увесь Київ, а тут полуниця в таку саму ціну, що й у нас під будинком, телефонує доньці зі столичного ринку Троєщина 65-річна Тамара Ющ. Сусідка вчора казала, що по 120 брала. А просять 150, і не можна перебирати.

Тамара скаржиться, що цибуля дорожча, ніж у супермаркеті під будинком.

 Навчилася робити засмажку без цибулі. Скоро братиму її хіба на свята. Ще й мало не побилася. Бо якась дурепа почала говорити, що це все через Збройні сили України так подорожчало. То я їй сказала, що на неї Путін чекає, щоб погодувати.

 Знайшли щось на городі. Чекаємо на саперів, каже сусідці 32-річна Лілія Ковальчук із передмістя Чернігова. На вигляд, як протипіхотна міна, що їх у роликах показують. Хотіла ірисів нарвати й побачила.

Сапери оглядають город. Знаходять ще одну міну-"пелюстку".

 Росіяни розтяжку залишили. На ній пес підірвався. Відірвало передні лапки, то дід придумав візочок. Тепер спочатку пса годуємо, а тоді самі їмо. І ті тварюки ж бачили, що гойдалка висить на старому горіхові й пісочниця стоїть. Навмисно це робили.

Техніка сама собою нічого не прискорить

Ефективне застосування західної техніки нашими силами полягає в тому, що ми навчилися її застосовувати так, як ніхто до нас не робив. Маємо непересічний бойо­вий досвід. Але ми готувалися. Учитися збивати крилаті ракети наші зенітники почали ще під час навчань 2021 року. З допомогою комплексів "Бук" тренувалися збивати імітатори крилатих ракет. Безпосередньо дані, як боротися з ракетами Х-55, Х-101, "Калібр", наші військові льотчики отримали або за декілька днів до повномасштабного вторгнення, або в перші дні.

Західні зенітно-ракетні комплекси мають ефективність вищу, ніж радянські зразки. Особливо у плані продуктивності. Але до 2022 року було небагато прикладів, коли хтось намагався збивати крилаті ракети. Це були локальні конфлікти, внаслідок яких пояснили: якщо вдається збивати 1015 відсотків крилатих ракет, то це вже добре. А наш приклад показує, що завдяки західній техніці та радянській, яку вдалося зберегти, маємо кращі результати. Техніка сама собою нічого не прискорить. Питання, наскільки ефективне в особового складу відбувається навчання. Тому що опановувати західну техніку йдуть не нульові бійці, а ті, хто має досвід. І за рахунок уже набутих навичок люди швидше розбиралися в роботі західних ЗРК. Росіяни вважали, що варто лише створити хорошу техніку з добрими характеристиками. Але не продумувати формату її застосування. Це не допомог­ло. Головну роль грають люди.

Іван КИРИЧЕВСЬКИЙ, військовий експерт

Необхідно перенести війну на територію противника

Бєлгород був узгоджений із Заходом. Такі акції були й раніше, але не такі ефективні. 2 березня у Брянській області російські ЗМІ почали писати про проникнення ДРГ. Я впевнений, що після неї пішли переговори із Заходом. Переконували, що необхідно перенести війну на територію противника. Навіть у такому гібридному форматі це розхитуватиме Росію і підриватиме авторитет Путіна. Це дискредитація російської армії та її керівництва. Це відвертатиме ресурси, які тепер росіяни будуть змушені перекидати у прикордонні райони. Що дає змогу ефективніше використати українські війська для контрнаступу на нашій території.

Не думаю, що йдеться саме про захоп­лення населених пунктів. Потрібно створювати відчуття, що ці бійці є скрізь. В одному регіоні поставили прапор, пі­шли в інший. Це викличе відчуття паніки в росіян.

Тарас ЗАГОРОДНІЙ, політолог

26 відсотків українських підлітків із початку повномасштабної війни мають посттравматичний стресовий розлад, каже міністр освіти Оксен Лісовий

Православна церква України переходить на новоюліанський календар із 1 вересня 2023 року. Парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість.

У громадському транспорті обмежили використання музики. У таксі й автобусах заборонено вмикати музику й фільми. Дозволено, якщо в салоні є навушники чи на нерегулярних рейсах за згодою пасажирів.

Такі втрати зупинили би будь-яку країну. 15 тисяч втрат в Афганістані фактично поставили на коліна Радянський Союз. Нині цифра втрат Російської Федерації набагато більша. І вона не зупиняє. Висновок тільки один: найдешевше, що є цій країні, це людське життя. У нас же навпаки це найдорожче",

Валерій ЗАЛУЖНИЙ, головнокомандувач Збройних сил України

З дитинства дружила з двома сусідками. Були близькими подругами. У березні торік я евакуювалася в Латвію. Тепер приїхала додому до чоловіка. Сподівалася, що подруги влаштують якесь свято, будуть раді. А відчула, що ми віддалилися. Вони запланували пікнік на наступні вихідні після мого від'їзду. Боляче, що й тут чужа, й там не своя.

Дарія ЛИТОВЧУК

Чоловіка відпустили на кілька днів із фронту. Спитала на роботі, чи хтось має бринзи й копченого сала продати. То його улюблена страва з картоплею. Наступного дня мала 6 літрів сиру і пів свині. Сусідка занесла закруток. Однокласниця на базарі продає чоловічу білизну. Передала рябу сумку шкарпеток хороших і футболок. Відчуваємо, що не самі.

Ірина ПОПОВИЧ

Колега купив довідку про інвалідність, щоб не мобілізували. Брав лікарняні, щоб усе оформити через госпіталізацію. Прийшов і хвалився, як йому недорого все обійшлося. 15 травня двоє колег з іншого відділу вирушили на навчання. Будуть артилеристами.

Дмитро РОМАНІВ

Сестра мобілізувалася як лікарка. Працює у стабілізаційному пункті. Приїхала на 10 днів. Бачу, що цей досвід починає її накривати. Там про пережите не думає, бо й нема коли, й чіткі завдання має. Погано спить, час від часу впадає в якийсь ступор.

Ігор ВАСИЛИК, 41 рік, Львів

Плести сітки приходила російськомовна жінка. Думала, переселенка, а недавно розговорилися. Росіянка з Томська. Приїхала до Трускавця на реабілітацію з дитиною в січні торік. Після великого вторгнення вирішила не повертатися. Працює вебдизайнеркою дистанційно. Багато донатить для Збройних сил України й волонтерить. Родичі з нею не спілкуються.

Любов ЯЩЕНКО, 52 роки,

Трускавець

Дружина чоловікового брата вперто говорить із дітьми російською. Хотіла віддати їх у денний табір у Києві, а там сказали, що їм буде некомфортно. Ми не запрошуємо їх у гості, бо намагаємося обмежити контакти дітей із мовою агресора. Помітила, що старша дівчинка почала відповідати невістці українською.

Тетяна ПАВЛЮК, 34 роки, Київ