"У мене був просто день щастя" - Зеленський розповів про обіцяні F-16

Україна отримає від міжнародних партнерів винищувачі F-16.

Для цього нам потрібне спільне погодження разом, зі США. Про це сказав президент Володимир Зеленський на пресконференції із журналістами.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Остання наша важлива зустріч була в Молдові, де я мав закриту зустріч із країнами, які точно підтвердили, що дадуть нам F-16. У мене був просто день щастя. Бо іноді, ви знаєте, щось потрібно по одному, по два (літаки Gazeta.ua) якось домовлятися, а тут була серйозна, потужна пропозиція. Важливо, щоби ця коаліція на папері була домовленістю на "Рамштайні" або на іншій платформі, дай Бог, щоб ми це дотиснули. Тоді почнеться підготовка всієї інфраструктури, і це не швидко", зазначив глава держави.

Зеленський не назвав кількість обіцяних винищувачів, але уточнив, що "кількість буде потужна".

У Повітряних сил ЗСУ є розуміння щодо інфраструктури для F-16, а командувач Повітряних сил Микола Олещук "знає, де і що робити", зауважив президент.

В умовах російської агресії Україні потрібна щонайменше ескадрилья винищувачів F-16. Кількісно це до 18 бойових суден, повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

За його словами, в умовах мирного часу Україні потрібно понад 150 таких літаків, щоб захистити свою територію.

Літак F-16 багатоцільовий винищувач зі Сполучених Штатів Америки четвертого покоління. F-16 створили 48 років тому, проте до сьогодні він залишається основою повітряних сил багатьох країн світу. Зокрема, завдяки своїм постійним модернізаціям. Він легкий та дешевий в обслуговуванні порівняно з іншими сучасними бойовими суднами.