У Норвегії стадіон перетворився на найбільшу у світі вертикальну сонячну електростанцію (фото)

Стадіон-електростанція найбільша у світі зелена енергія
Стадіон-електростанція найбільша у світі зелена енергія

У Норвегії на даху футбольного стадіону Уллевол, фахівці компанії Over Easy Solar встановили найбільшу в світі вертикальну сонячну електростанцію. Вона має пікову потужність 248 кіловат і встановлення зайняло лише кілька днів, що є значно швидшим терміном у порівнянні з іншими електростанціями. Очікується, що ця електростанція річно буде виробляти 219 тис. кВт/год енергії.

Вертикальні сонячні батареї встановлюються значно легше, ніж горизонтальні. Компанія Over Easy Solar зменшила розмір панелей, що дозволило знизити загальну масу станції до 11 кг на квадратний метр. Це дозволяє встановлювати такі панелі на різних майданчиках, включаючи дахи футбольних стадіонів.

Нова вертикальна сонячна електростанція складається з 1242 блоків по 200 ват кожен і розташована на площі 2500 кв. м. Панелі орієнтовані під кутом 20 градусів на схід від півдня, для забезпечення рівномірного розподілу енергії з більшою віддачею взимку. За даними компанії Over Easy Solar, вертикальні сонячні панелі можуть мати на 20-30% більшу прибутковість, ніж традиційні плоскі панелі.

Згідно з новим звітом Міжнародного енергетичного агентства, попит на енергію в 2024 і 2025 роках буде на одному з найвищих рівнів за останні два десятиліття. Очікується, що сонячна фотоелектрична система задовольнить половину зростання попиту.

Читайте також

Вода затопила пустелю Сахару (фото)
сьогодні, 17:34 1 переглянули
Вода затопила пустелю Сахару (фото)