У ТЦК відповіли, чи в Україні заборонили мобілізацію чоловіків 50-60 років.

Чоловік 50-60 років з мобільним телефоном
Чоловік 50-60 років з мобільним телефоном

Нещодавно у ЗМІ з'явилася інформація про мобілізацію чоловіків старшого віку. Нібито забирати їх на службу можуть виключно за окремим мобілізаційним розпорядженням.

Про це повідомляє "Главред".

За словами Сергія Монукало, начальника сектору мобілізаційно-оборонної роботи Сумського обласного ТЦК та СП, в Україні немає прямого заборони на мобілізацію військовозобов'язаних віком від 50 до 60 років.

Монукало підкреслив, що процедура мобілізації для цієї вікової категорії є "абсолютно прозорою". Військовозобов'язані цього віку призиваються за письмовою згодою військових частин, виходячи з окремого мобілізаційного розпорядження. Вони направляються до частин, які не висувають особливих вимог до військовозобов'язаних.

Мобілізація в Україні

Варто зазначити, що чоловіків у віці від 50 до 60 років не будуть відправляти до штурмових підрозділів. Замість цього їх планують залучати до служби у підрозділах забезпечення або у Державній спеціальній службі транспорту (ДССТ). Перед призовом кандидати мають пройти військово-лікарську комісію для визначення відповідності до служби.

процес відбору включає роботу рекрутерів із відповідних військових частин, які проводять співбесіди з кандидатами у територіальних центрах комплектування. Після розмови кандидати отримують направлення до конкретної військової частини з вказівкою військової спеціальності.

Монукало також повідомив, що списки призовників затверджує Генеральний штаб. У мобілізаційному розпорядженні зазначаються конкретні прізвища, щоб людина була впевнена, що її не спрямують до іншої частини або на іншу спеціальність.

Раніше Федір Вениславський, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, повідомив, що в Україні діє директива, яка дозволяє залучати до Сил оборони чоловіків віком від 50 до 60 років тільки за окремим мобілізаційним розпорядженням.

Читайте також