Ухиляння від мобілізації: на яку роботу не можна влаштуватися з такою судимістю

Дискваліфікований кандидат на роботу
Дискваліфікований кандидат на роботу

Україна стикається зі значним зростанням кількості осіб, які отримують реальні терміни покарання за ухилення від мобілізації. Таку інформацію повідомив адвокат Роман Симутін.

За словами Симутіна, суди все частіше призначають покарання тривалістю до 3 років за порушення мобілізаційного законодавства. Раніше такі вироки виносилися лише у 10-15% випадків, а зараз їх вже 50-60%.

"Як показує аналіз ситуації, якщо раніше суди давали у 10%-15% реальні терміни покарання, то зараз 50%-60%", - зазначив Симутін.

Отже, кількість осіб, які відбувають реальні терміни, значно збільшилася.

Колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький пояснює, що засуджених відправляють у в'язниці зі звичайним режимом без посиленого спостереження.

"Щодо збільшення кількості вироків із реальним терміном покарання була позиція Верховного суду. У ній йдеться, що покарання умовним терміном не відповідає меті покарання", - зазначив Старенький.

Старенький також пояснив, що зростання кількості вироків з реальними термінами стало можливим через те, що люди бачили, що для ухилення від військової служби не накладають жодного покарання.

Адвокати зазначають, що судимість може негативно вплинути на дальше життя засуджених. Вони матимуть обмежений доступ до державної служби та роботи у правоохоронних органах, де проводяться ретельні перевірки. Проте, у приватному секторі ситуація може бути менш суворою.

"Для працевлаштування на державну службу потрібно мати довідку про відсутність судимості. При влаштуванні до ДБР чи НАБУ проводиться повна перевірка з метою виявлення інформації про попередню судимість", - розповів Андрій Межирицький.

Зрозуміло, що така ситуація має вагомі наслідки для осіб, які були засуджені за ухилення від мобілізації.

Читайте також