Україна повернула з окупованих територій 14 дітей

14 дітей, повернутих з окупованих територій
14 дітей, повернутих з окупованих територій

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що було повернуто 14 дітей з тимчасово захоплених територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Це стало можливим завдяки роботі команди Bring Kids Back UA.

Зокрема, одна з родин багато разів намагалася самостійно покинути території, але їх завжди повертали назад під загрозою. Інший випадок стосується родини, яка переховувалася від російської влади через свою проукраїнську позицію.

Люди розповіли, що на окупованих територіях вони жили у страхі, не мали доступу до роботи та освіти, стали учасниками обшуків та мали загрози щодо майна та батьківських прав. Вони також зазнали репресій з боку «нової» влади. 

Держава разом з громадськими та благодійними організаціями забезпечуватиме всі необхідні умови для зростання повернутих дітей.

Чисельність повернутих дітей залишається невеликою

Аналітикиня Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина розповіла, що Росія депортувала майже 20 тисяч українських дітей, але кількість повернутих залишається невеликою. Вона припускає, що повертаються діти, які не мали стосунку до депортації.

Російська влада продовжує депортувати українських дітей, переселяти їх в інші регіони або відправляти до Росії. Це створює серйозну загрозу для дітей та їх родин. Останнім часом планується депортація більше 12 тисяч дітей з Луганської області до Росії. 

Читайте також