Україна виставила на продаж морський торговельний порт

Фонд державного майна виставив на аукціон Білгород-Дністровський морський порт

Фонд державного майна України вирішив провести приватизаційний онлайн-аукціон єдиного майнового комплексу державного підприємства "Білгород-Дністровський морський торговельний порт". Торги плануються на 21 березня 2024 року, а початкова ціна становить 183,9 млн грн.

Голова Фонду державного майна Віталій Коваль підкреслив, що цей порт відіграє важливу роль в експортній логістиці та є каталізатором регіонального розвитку. Його стратегічне розташування і розвинена інфраструктура привертають інвесторів, які охоче вкладають гроші в перспективний об'єкт.

Білгород-Дністровський морський торговельний порт є міжнародним універсальним транспортним вузлом, який спеціалізується на перевантаженні різних видів вантажів. Він перевантажує лісові, сипучі, будівельні та зернові вантажі, а також залізорудні окатки та металопродукцію. Перевалка здійснюється як з сухопутних видів транспорту на морські судна, так і у зворотному напрямку.

Основні характеристики майнового комплексу

  • Площа - 64,4 га
  • Основна виробнича територія – 59 га
  • Портовий пункт Бугаз – 5,4 га
  • Загальна площа будівель - 31,3 тис. кв.м

За умовами аукціону покупець має погасити заборгованість заробітної плати та передати частину доходу у розмірі 20% від фінальної вартості об'єкту. Станом на 30.09.2023 року борг становив 105,5 млн грн.

До цього Фонд держмайна вже продав морський торговельний порт "Усть-Дунайськ" за ціною в 201 млн грн. Також у планах влади – продаж київського готелю "Україна" наприкінці літа. Віталій Коваль зауважив, що готель успішно функціонує та його дохід зріс завдяки проведенню багатьох заходів.