Україна замовила в Німеччині партію БПЛА Vector: що відомо про ці дрони

Міністерство оборони України замовило в Німеччині 105 розвідувальних безпілотників Vector. Україна вже має досвід їх застосування, а виробляє їх німецька компанія Quantum-Systems GmbH.

Поставки БПЛА для України будуть профінансовані коштом уряду Німеччини, повідомляє пресслужба компанії 29 січня.

"Компанія Quantum-Systems GmbH ... оголошує про постачання 105 додаткових розвідувальних безпілотників з великою тривалістю польоту типу Vector для військової підтримки Збройних сил України, що фінансується урядом Німеччини" - сказано в повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Компанія вказала, що Україна в серпні 2022 року вже замовила 33 таких же БПЛА. Оператори Vector в ході застосування безпілотників на полі бою перебували на зв'язку з розробниками - це дозволило прискорити процеси створення та оновлення систем.

Крім того, компанія Quantum-Systems GmbH прийняла рішення відкрити навчальний центр в Україні. Він стане основним місцем навчання операторів БПЛА, а також місцевим центром закупівлі запасних частин і ремонтних послуг.

Vector - німецький розвідувальний БПЛА, створений за схемою "літаюче крило". Він може злітати та приземлятися вертикально; йому не потрібні пускова катапульта або злітна доріжка. Розмах крила Vector - 2,8 м, швидкість польоту - до 72 км/год, літати він може до 120 хвилин в радіусі 15-25 км.

За 2022 рік Міністерство оборони уклало 16 державних контрактів з українськими виробниками безпілотників.

Крім того, Укроборонпром активно працює над розробкою власних українських безпілотників, які є одним з найефективніших видів озброєнь у війні проти Росії.