Українцям пояснили, чи зобов'язані університети повідомляти ТЦК про відрахованих студентів

Символ ТЦК Університетів України
Символ ТЦК Університетів України

Українцям дали відповідь на питання щодо передачі університетами даних про відрахованих студентів до ТЦК.

Адвокат Оріся Швець розповіла про це у коментарі для Новини.LIVE.

Останнім часом багатьох українців хвилювало повідомлення Волинської обласної військової адміністрації, де йшлося про передачу університетами інформації про відрахування студентів до територіальних центрів комплектування. Громадяні почали цікавитися, чи мають університети таке право.

Відповідаючи на це, адвокат пояснила, що згідно з постановою Кабінету Міністрів, державні органи, підприємства та організації повинні повідомляти ТЦК СП протягом семи днів про прийняття на роботу або звільнення працівників. Ця вимога стосується і відрахування студентів з університетів.

"Тому ця ситуація не є новиною, оскільки це вже є обов'язок з 30 грудня 2022 року. Але лише зараз ця інформація стала поширюватися в новинах і, можливо, навчальні заклади тільки зараз почали подавати списки про відрахування",

- пояснила адвокат.

Швець також наголосила, що така передача списків є законною, оскільки вона виконує вимоги Кабінету Міністрів.

Вона звернула увагу на те, що студенти, які потрапили в ці списки, не мають права звертатися до суду проти навчального закладу, оскільки працівники цих установ просто виконують свою роботу, подають списки і дотримуються правил військового обліку.

Нагадаємо, юрист також відповіла на питання щодо процедури для переселенців без воєнного квитка.

Читайте також